Alkategória
Termékek szűrése
Szűrő ×

Márkák

Elérhetőség

Ár


-
Értékelések

Glutaminok

A glutamin a vérben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav, melyet nem tekintenek esszenciálisnak, de feltételesen esszenciálissá válhat például egy intenzív állóképességi edzés során. Elősegíti a regenerálódást és a bélfalak támogatásával erősíti az immunrendszer megfelelő működését. Glutamin fogyasztásával elősegítjük az izomépítést, de diéta esetén is megfelelő támogatást nyújt a szervezetnek az izommegtartásban és zsírvesztésben.

Mutass többet! Bezár

Előállító és felhasználó szervek

Előállítók
A glutamint a glutamát-szintetáz enzim állítja elő glutamátból és ammóniából. Az izomszövet a legnagyobb mennyiségű glutamint előállító szövet a testben, az összes glutamin közel 90%-át az izomszövet állítja elő. Glutamint az agyunk és tüdőnk is bocsát ki kis mennyiségben. Habár glutamin szintézisre a máj is képes, inkább szabályozó, mint termelő szerepe van a glutamin metabolizmusában, mert nagy mennyiségben vesz glutamint, ami a bélből származik.

Felhasználók
A bélsejtek a glutamin legnagyobb fogyasztói, valamint a sav–bázis egyensúlyért felelős vesesejtek, az aktivált immunsejtek és számos rákos sejt. Utóbbival kapcsolatosan különböző glutamin analógokat, mint a DON, azaszerin vagy acivicin vizsgálnak, mint rákellenes gyógyszereket.

Példák a glutamin felhasználásra
Széles körben vizsgálták az elmúlt 10–15 évben és kimutatták, hogy elősegíti a sérülések, traumák, égési sérülések és a műtét utáni sebek gyógyulását, illetve csökkenti a rák kezelése során fellépő mellékhatásokat. A sportolók táplálékkiegészítőként is fogyasztják az izomtömeg növeléséhez legyen szó akár erőemelő, akár állóképességi sportról, nagyon hasznos kiegészítője az étrendünknek.

Mutass többet! Bezár