Röviden mi is az E-vitamin!
Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Szabad gyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, ez egy természetes folyamat
Az E-vitamin hosszú ideje a szépségápolási termékek egyik leggyakrabban használt összetevője. Gyakran emlegetik a „szépség vitaminjaként”, mivel számos olyan hatással rendelkezik, melyek által hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségének megóvásához. De vajon miért ilyen különleges ez a vitamin, és hogyan támogatja a szépséget? Tekintsük át a szépség vitaminjával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!
1. Természetes öregedésgátló hatással bír
Az E-vitamin egyik legértékesebb tulajdonsága kivételes antioxidáns hatása, melynek révén védelmet nyújt sejtjeink számára a szabadgyökök sejtkárosító hatásaival szemben. A szabadgyökök a szervezetünkben végbemenő oxidációs folyamatok során keletkező instabil molekulák, amelyek hozzájárulnak a bőr idő előtti öregedéséhez és a ráncok kialakulásához. Bőrünk fiatalságának és feszességének megőrzéséhez elengedhetetlen az elegendő antioxidáns, például az E-vitamin bevitele.
2. Hidratálja és táplálja a bőrt
Az E-vitamin rendkívül hatékony hidratáló és bőrtápláló anyag. Elősegíti a bőr természetes nedvességtartalmának megőrzését, csökkenti a bőrszárazságot, így különösen hatékony a száraz, érzékeny bőr ápolásában. Serkenti a bőr természetes védőrétegének működését. Természetes gyulladáscsökkentő és elősegíti a sebgyógyulást, ezért számos arcápoló, testápoló és ajakbalzsam összetevői között megtalálható.
3. Óvja a haj egészségét
A bőr ápolásán túl az E-vitamin a haj szépségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Erősíti a hajszálakat, csökkenti a töredezést és serkenti a fejbőr vérkeringését, ezáltal hozzájárul az egészséges hajnövekedéshez. Ezeken kivül még akit érdekel elolvashatja, hogy valójában még mi mindenre hat az E- vitamin:
Szabad gyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, ez egy természetes folyamat. Az E-vitamin a védő hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabad gyökök termelődését, illetve azok sejtkárosító hatását.
Ha például sportolás során a testünk intenzívebb anyagcserét folytat, a nagyobb oxigénfelhasználás miatt több szabad gyök keletkezik, melyek károsíthatják az izomszöveteket is, fáradtságot és fájdalmat okozva. Egyes kutatások szerint az E-vitamin hatékony ezen panaszok csökkentésében is antioxidáns hatása miatt. Zsíroldékony tulajdonságánál fogva főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, így védőfaktorként hozzájárul az antioxidatív folyamatokhoz, és az öregedési folyamatok gátlásához.
Jó a szívnek és az agynak
Az E-vitamin védi a szívet, ugyanis szabadgyök-fogó hatása védi a szív koszorúereit (ez a szívizmokat vérrel ellátó ér) a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. A vérlemezkék összecsapódását, vagyis a vérrögképződést gátolja, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is.
Az agyunk számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabad gyökök károsító hatásának. Az E-vitamin segíti a megfelelő állapot fenntartását, és csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
Az immunrendszer védőfunkcióját is sok ponton támogatja, így csökken a fertőzések kialakulásának kockázata.
Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól.
E-vitamin szedése nagyon fontos olyanoknál, akik légszennyeződésnek vannak kitéve, mivel a légszennyezés egyrészt csökkenti a felszívódását, másrészt a légszenyezettség hatására keletkező károk enyhítésében is jótékony hatású az E-vitamin. Hiánya férfiaknál terméketlenséget és a nemi aktivitás esetleges csökkenését okozhatja, nőknél pedig a terhesség károsodását, a magzat méhen belüli elhalását válthatja ki.
Az eddig ismertetetteken túl más, biológiai értelemben vett hatása nincs az E-vitaminnak, vagy legalábbis ezt eddig nem sikerült bizonyítani. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az E-vitamin-hiánynak nincsenek kifejezett tünetei. Bár irodalmi adatok szerint rendszeres alkalmazása csökkenti az eddig említett betegségek kialakulását, de az nem bizonyított, hogy E-vitamin-hiányában ezek a kórképek biztosan kialakulnak. Ez is arra utal, hogy nem egy adott folyamatban vesz részt a szervezetben, hanem antioxidánsként "csak" általános védő funkciót lát el.
Miben van E-vitamin?
Legfontosabb E-vitamin-forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.
Vitaminhiány esetén 100-300 mg-ot ajánlott szedni belőle, hipovitaminózis megelőzésére elég napi 20-30 mg is, általában vitaminkombináció formájában. Az E-vitamin felszívódását elősegíti a C-vitamin és a szelénegyidejű fogyasztása. Gátolják viszont a felszívódását a koleszterinszint csökkentésére felírt epesavkötő gyanták (kolesztiramin- vagy kolesztipoltartalmú gyógyszerek), a transzzsírsavak (szerencsére Magyarországon egy 2013-as rendelet értelmében csak 2 g transzzsírsav/100 g zsírtartalom határérték alatti termékek árusíthatók), a fogamzásgátló tabletták és a nagy mennyiségben előforduló vas, mangán vagy réz a táplálékban vagy az egyidejűleg szedett multivitaminokban.
Túladagolásával nem kell számolni, mert nem tartozik a nagy adagban mérgező vegyületek közé, egyes kutatások szerint napi több ezer milligramm hosszú időn keresztüli fogyasztása sem jár semmilyen káros hatással. Kimutatták viszont, hogy növeli az A-vitaminfelszívódását, raktározását és csökkenti az A-vitamin-túladagolás tüneteit. Viszont csak óvatosan szedhető a véralvadásgátló gyógyszerekkel, mert hatásukat növeli, hiszen az E-vitaminnak is van véralvadásgátló hatása. A véralvadási folyamatokban részt vevő K-vitaminnal való egyidejű szedésekor ajánlott nem egyszerre bevenni a kétféle vitamint, hanem néhány órát várni kell, hogy ne érvényesüljenek az ellentétes hatások.