MINDENT A RIZSKÁSÁRÓL+ RECEPT
A rizs az egyik legrégebben ismert gabonafajta, ami ma is az emberiség egyik fő táplálékforrása - a belőle készült rizskása pedig manapság éli fénykorát, különösen a sportolók körében örvend nagy népszerűségnek.
A testépítés szerelemesei reggelinek vagy edzés utáni „visszatöltésnek” alkalmazzák elsősorban, azonban hozzáadott összetevők függvényében, nagyszerűen alkalmazható akár főétkezés vagy különböző desszertek alapanyagaként is.
Állagra jellemzően sűrű, hasonlít a tejbegrízhez vagy éppen a főzelékhez.
Elkészítése egyszerű, azonban időigényes (hogyha nem instant rizskását vesz az ember) mivel a rizsszemeket addig kel főzni, amíg azok „szét nem esnek”.
Mai cikkükben megismerheted közelebbről ezt a méltán népszerű élelmiszert, és bemutatunk három olyan receptet is a felhasználásával, amit könnyűszerrel beilleszthetsz az étrendedbe.
Diétás előnyök!
A rizskása egy roppant sokszínű étel, amit nem csak a sportolóknak érdemes fogyasztania, hanem azoknak is, akiknek fontos az egészségük és vitalitásuk – esetleg gluténérzékenységben szenvednek.
A rizs ugyanis gluténmentes gabona – így a belőle készült rizskása is az (már amennyiben nem adunk hozzá valamilyen glutént tartalmazó adalékanyagot).
Könnyen emészthető és egy igazán „gyomorbarát” szénhidrátforrás, azoknak is nagyszerű választás lehet akik IBS-ben vagy kolitiszban szenvednek.
Makrotápanyagtartalma jelentős, ugyanakkor a benne lévő vitaminokról és ásványi anyagokról is érdemes szót ejteni.
A rizskása tápanyagtartalma 100 grammra kivetítve a következő:
Mikrotápanyagok:
Mangán: 0,892 mg
Magnézium: 23 mg
Kálium: 75 mg
Kalcium: 6 mg
Cink: 1,19 mg
Foszfor: 94 mg
Niacin: 1,25 mg
Makrotápanyagok:
Szénhidrát: 77,9 g
Fehérje: 6,6 g
Zsír: 0,6 g
Rost: 1,4 g
Mint láthatjuk, meglehetősen magas szénhidráttartalommal rendelkezik – így kitűnő választás izomtömegnövelés során, ugyanis segít maximalizálni a glikogén raktárakat, ezáltal fokozza a teljesítőképességet és a regenerációt, valamint stimulálja az inzulin felszabadulását, ezáltal gátolja az izomszövet lebomlását, - fehérjével kombinálva pedig fokozza a fehérje szintizést.
Három rizskása recept a mindennapokra!
Fehérjés rizskása
Hozzávalók:
50 gramm instant rizskása
200 ml forró víz
30 gramm 100% Whey Protein Professional*
1/2 banán
1/4 teáskanál fahéj
Édesitőszer ízlés szerint
Elkészítés:
A rizskásához add hozzá a forró vizet, hagyd, hogy egy kicsit megszívja magát, majd keverd hozzá a fehérjeport.
Rakd a tetejére a banán szeleteket és szórd meg fahéjjal.
Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók:
500g csirkemell vagy sovány sertés vagy marhahús
2 fej közepes méretű vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
80 gramm rizskása
Só
Bors
Tárkony
Ecet
1 db tojás
Elkészítés:
A vizet felrakjuk forrni, majd belevágjuk a hagymát és a fokhagymát, valamint a felkockázott húst.
Mikor a hús már félig megfőtt, hozzáadjuk a rizskását is.
Mikor a hús már teljesen megfőtt, hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt is és ízlés szerint ízesítjük.
Mielőtt levennénk a levest a tűzhelyről, egy tojást csorgatunk bele és egy percig még főni hagyjuk.
Kínai rizskása
Hozzávalók:
a rizshez:
150 gramm jázmin rizs
liter víz/alaplé
a tálaláshoz:
szójaszósz
mogyoró
újhagyma zöldje
Elkészítés:
A rizst a vízzel vagy az alaplével együtt lábasba tesszük és felforraljuk.
Nagyon alacsonyra mérsékeljük a lángot, és lassan egy, másfél órán át főzzük – olykor-olykor megkeverjük.
Amikor kész, enyhén sózzuk.
Tálaláskor adunk hozzá szójaszószt, mogyorót és újhagymazöldet.
Próbáld ki mindhárom receptet, és tedd változatosabbá az étrendedet! Jó étvágyat kívánunk!