Kollagén

általánosságban a kollagénről

A kollagén az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje típus, a test teljes fehérje mennyiségének nagyjából 30%-át teszi ki. Nagyrészt a kötőszövetekben, bőrben, csontokban, porcokban, ínakban, erek falában található. A kollagén oldhatatlan, mechanikailag erős rostokat képez, mely hozzájárul  a szervek és szövetek stabilitásához, szerkezeti egységéhez.


Lehetséges kollagén források

Kollagénforrásként elsősorban emlősök bőre és csontja használható, főként marhából és sertésből származó. A globális kereskedelem mellett azonban szigorú élelmiszerbiztonsági rendszerek üzemeltetése ellenére is időről-időre megjelennek különböző fertőzések (pl. szarvasmarha száj- és körömfájás), melyek a tudományt és az ipart egyre inkább kényszeríti ezek alternatíváinak megtalálására. Fontos megjegyeznünk, hogy ez csak általánosságban az élelmiszerek útján fogyasztott kollagénre igaz, az általunk forgalmazott tiszta kivonatok nagyon szigorú minőségbiztosítási előírásoknak kell, hogy megfeleljenek, ezt igazolandó sokszoros tesztelésen esnek át, élelmiszerbiztonsági megfelelőségük dokumentumokkal igazolható.
Ezen felül vallási szempontokat (pl. HALAL) is figyelembe kell venni a megfelelő kollagénforrás kiválasztásánál.
Egyre inkább elterjedt a tengeri élőlényekből, például halakból származó kollagén felhasználása. Halak esetén például kiváló opció a halfeldolgozás során keletkező hasznos melléktermékek (pl. a surimi - "halpép") alkalmazása, mely így kisebb környezetterheléssel bír.
Másik egyre népszerűbb forrás, a tojáshéj membránból származó kollagén, melynek nagyon alacsony az allergén, vagy autoimmun betegséget kiváltó hatása (ilyen alapanyag található a NEM Forte, Arthro Kinetic, Arthroxon Plus termékekben).

 

Kollagén típusok

Jelen tudásunk szerint a tudomány 27 fajta kollagéntípust ismer. Ezek csoportosíthatók méretük, funkciójuk és elterjedésük szerint, mely elsősorban aminosav összetételükből adódik. A legnagyobb mennyiségben előfordulók ezek közül az I., II. és III. típusú kollagének.

I. típus - az élelmiszerekben, kiegészítőkben legnagyobb arányban előforduló kollagén forma. A Szervezetben nagy mennyiségben található a csontokban, bőrben, ínakban, ínszalagokban, szaruhártyában, kötőszövetekben (75%-át teszi ki a kötőszövetekben, illetve a bőrben található fehérjének). Szakítószilárdságot biztosít az ínaknak, szerepet játszik a bőr tónusának, rugalmasságának, ellenállóképességének fenntartásában. Az I. típusú kollagén elsődlegesen emlős szövetekből származi (pl. marha kollagén tartalmazza nagy mennyiségben)

II. típus - az emlősökben a porcokban dominánsan előforduló kollagén típus. A II. típusú kollagén elengedhetetlen a többi kollagén típus szervezetben történő szintézie és újraépülése szempontjából. Ez a kollagén típus segíthet a szervezetben a kollagén lebontás csökkentésében, feltételezhetően gyulladáscsökkentő hatással bír és javítja az ízületek rugalmasságát. Azonban a II. típusú kollagén alkalmazása nehézkes, alacsony kitermelhetősége és bonyolult extrakciós előkészítése miatt.

III. típus - a szervezetben nagy mennyiségben fordul elő az I. típusú kollagént is tartalmazó szövetekben.
 

Kollagén alkalmazása élelmiszerekben, kiegészítőkben

Az élelmiszerek és étrendkiegészítők piacán a kollagén egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A kollagén termelődése, az életkor előrehaladtával és nem megfelelő étrenddel csökken a szervezetben. Például ahogy a bőr öregszik, 25 év felett a kollagén szintézis durván 1,5%-os csökken évente, 45 éves korra akár 30%-ára is csökkenhet a bőrben a kollagén termelődés.
A kollagéntermelődés csökkenése a szövetek vékonyabbá válását, gyengülését eredményezi, kevésbé rugalmassá válnak. Kiegészítésnek elsősorban az étrend általi kollagén bevitel preferált. Ma már számos kiegészítő és élelmiszer érhető el extra kollagén tartalommal.
A kollagén anyagcseretermékei (peptides, aminosavak) támogatják az ízületek, csontok és a bőr egységes szerkezetét, új kollagén szintézisét biztosító fibroblast termelődésének fokozásával. A folyamat a kollagén rostok átmérőjének növekedését eredményezi a bőrben. Továbbá a bőrszövet hidratáltságát, rugalmasságát, ellenálló képességét támogatja.
A kollagén kiegészítők szintén fokozzák a zsírmentes testtömeg növekedését, csökkentik az izomregenerációs időt, segítik a sérült ízületek szerkezetének újraépülését, javítják a szív- és érrendszeri teljesítményt. Ez a természetes kollagéntermelés fokozásával az izmokban az esszenciális aminosavakkal érhető el. A hidrolizált kollagén arginintartalmánál fogva szintén támogatja az izomtömeg növekedését. A II. típusú kollagén hatásos a reumás ízületi gyulladás esetén, mely egy krónikus gyulladásos betegség, az ízületekben megjelenő fájdalom, duzzanat és merevség jellemzi. Egy csirkéből származó, II. típusú kollagént vizsgáló esettanulmány igazolta, hogy 6 hónap folyamatos alkalmazás után, az ízületi gyulladásban résztvevők szignifikáns eredeményt tapasztaltak a tünetek javulásában.

collagen.liquid_1000ml

kollagén mennyiség
8.025mg kollagén / adag
alapanyag
marha kollagén
extrák
B6-vitamin
ár
6.990 Ft / 40 adag

collagen.powder_300g

kollagén mennyiség
10.000mg kollagén / adag
alapanyag
hal kollagén (Naticol)
extrák
C-vitamin
ár
7.990 Ft / 25 adag

További cikkek a kategóriából