Glutamin
a glutamin jótékony hatásai
A glutamin a legnépszerűbb hatóanyagok közé tartozik a sportolók körében, az alábbiakban összegyűjtöttem azokat a pozitív tulajdonságokat, melyek a tudomány jelenlegi állása szerint bizonyítottan jótékonyak.
Mi is a glutamin?
A glutamin az emberi szervezet extra és intracelluláris kompartmenjeiben leggyakrabban előforduló aminosav, mely a szabad aminosav tartalmának több mint 50%-át teszi ki . A nem esszenciális aminosavak közé sorolták, mivel a szervezet képes más aminosavakból (glutaminsav) szintetizálni. A glutaminnak az aminosavak között kiemelkedő jelentősége van. Számos funkciója közül az egyik legfontosabb a szövetek közötti nitrogénszállítás biztosítása, ezáltal tulajdonképpen a szervezet fehérjeszintézisének szabályozása. A legfontosabb alapanyaga a vese és a máj ammónia képzésének, és a szervezet összes sejtjében végbemenő nukleinsav bioszintézisének. A bél mukozájának, valamint az elsősorban gyorsan osztódó sejteknek, a limfocitáknak, a vese tubulussejtjeinek, a fibroblasztoknak, az ér endotelsejtjeinek és a makrofágoknak legfontosabb tápanyaga.(Ph, 2007)
Hatását vizsgálták anaerob teljesítmény fejlesztés szempontjából kézilabdázókon, melynek eredményeként a vizsgálatban részt vett alanyok szignifikáns anaerob teljesítmény fejlődést mutattak a kontroll csoporthoz képest, akik nem kaptak glutamin tartalmú táplálékkiegészítőt. (Sajedi, Salari, Bas, & Bayram, n.d.)
Stressz állapotokban, mint például kimerítő testedzés, trauma, égés, szepszis, kiterjesztett sebészi beavatkozások az endogén (saját) glutamin termelés nem képes fedezni a megnövekedett igényeket, és súlyos hiány állapot alakulhat ki . Már az 1970-es években megfigyelték, hogy sebészeti beavatkozásokat követően az izomzat glutamin tartalma lecsökken, mely az izomszövet bontásával és nitrogénvesztéssel jár együtt.
Így van ez egy kemény edzést követően is, mert intenzív edzés esetén ha előáll a katabolikus állapot, a sejtek toxin ammóniát szabadítanak fel. Mivel a glutamin az ammónia detoxikációjában vesz részt, elnyeli az ammóniát, ezáltal a neuromuszkuláris károkat igyekszik ellensúlyozni így elősegíti az izomregenerációt, továbbá kiemelt szerepet tölt be az immunrendszer működésében. A glutamin tehát feltételesen esszenciálissá válik bizonyos helyzetekben, ideértve az intenzív fizikai edzés alatti és utáni időszakot, amikor a test nem tud elegendő glutamint szintetizálni. Ez a feltételesen esszenciális aminosav biztosítható étkezési fehérje bevitelével és táplálék-kiegészítőkkel. A glutamin ezek után végül áthalad a vérárammal együtt a májba, ahol a glutaminsav visszaalakul. Intenzív edzés (=katabolikus állapot), vagy relatív kevés étkezés esetén a szabad glutamin felhasználódik a szervezetből. A testnek szüksége van energiára és ha nincs más, akkor a fehérjéket bontja aminosavakká, melynek izomvesztés lesz az eredménye, amit a legkevésbé kívánatos egy sportolónál. Ezen energia-visszanyerő folyamat alatt más aminosavak (arginin, hisztidin, BCAA) lesznek glutaminsavvá alakítva.
Kimutatták, hogy tartós fogyókúra esetén is csökken a szervezet glutamin szintje, ami az immunrendszer csökkent működéséhez vezethet, így akkor is fontos a glutamin kiegészítők szerepe.
Továbbá az L-glutamin kiegészítés javítja a növekedési teljesítményt, a bélmorfológiát és a szérum biokémiai mutatóit a nekrotikus bélgyulladás során, hasznosnak találták irritábilis bélszindróma (IBS) fertőzés utáni állapotában.
MIÉRT IS ÉRDEMES TEHÁT GLUTAMINT FOGYASZTANI:
• ellenállóbb immunrendszer
• belső szervek hatékonyabb működésének elősegítése
• gyorsabb regeneráció
• megvéd az izomvesztéstől (pl. diéta során, katabolikus állapotban)
• jobb szellemi teljesítmény
Referenciák:
Ph, D. (2007). A korai posztoperativ szövődmények vizsgálata tumor miatt nyelőcső eltávolításon átesett betegeknél.
Sajedi, H., Salari, N., Bas, M., & Bayram, M. (n.d.). THE EVALUATION OF MEDICAL PLANT AND CHEMICAL SUPPLEMENTATION EFFECTS ON ANAEROBIC POWER IN HANDBALL PLAYERS. Retrieved from https://www.sposci.com/PDFS/BR0902/SVEE/04 CL 18 HS.pdf
Márton Petra (ScitecShop Campona, dietetikus hallgató) @ 2018