Fehérjékről általánosságban 2.0
Fehérjékről általánosságban 2.0
Az emberi szervezet így a sportolók számára alapvető fontosságú, hogy megfelelően pótolják a fehérjéket, hisz nélkülük az izmok nem képesek fejlődni, és le is épülnek.
(a sportolók, nehézfizikai munkát végzők napi fehérje bevitele magasabb, mint az átlagemberé.)
A fehérje nem csak az izomzat felépítéséhez szükséges, de fontos szerepet játszik a hormonok képzésében, az enzimek előállításában, az immunrendszer megfelelő működésében.
A fehérjékről általánosságban és táplálékiegészítő szemszögből:
Nem minden fehérje egyforma, ezért fontos megértened és e szerint alkalmaznod, hogy az adott típusú fehérje milyen célra a legalkalmasabb, és így elérheted, hogy a megfelelő fehérjét fogyaszd a megfelelő időben.
A 19. században a görög eredetű PROTEIN nevet kapta.
A fehérjék nitrogén tartalmú élelmiszerek,amelyek aminosavakból épülnek fel.
A bennük lévő aminosavtartalom alapján 3 csoportra oszthatók:
1. Esszenciális: izoleucin, leucin, valin, metionin, phenilalanin, treonin, triptofán, lizin -> ezeket szervezetünk nem tudja előállítani,folyamatosan pótolni kell
2. Nem esszenciális: alanin, aszparagin, aszparaginsav glutaminsav ->ezeket tudja a szervezet előállítani vagyis szintetizálni.
3.Feltételesen esszenciális: arginin, cisztein, glutamin, tirozin, glycin, ornitin, proline, szerin -> ezeket a szervezet elő képes állítani,de nem mindig és/vagy nem elegendőt
A fehérjék forrás vagy eredet szerinti csoportosításuk:
Állati eredetű fehérjék: tej-tejsavó (kocentrátum,izolátum,hidrolizátum), kazein, tojás, marha stb.
-Tejsavó koncentrátum: A legnépszerűbb.jól oldódik,finom ízvilág,gyors felszívódás,minimális szénhidrát tartalom,laktózt tartalmaz
-Tejsavó izolátum: Gyorsabban felszívódó,rendkívűl alacsony szénhidrát tartalom laktóz vagy minimális vagy egyáltalán nincs benne
-Tejsavó hidrolizátum: "előemésztett",peptid állapotú fehérje a leggyorsabb felszívódási mutatókkal.Szinte azonnal feszívódik.
-Kazein: Kifejezetten lassú felszívódású fehérje
-Marha fehérje hidrolizátum: Azoknak akik tejmentesen étkeznek,a tejsavónál egy kicsit lassabb felszívódású
-Tojás fehérje: Az összes aminosavat tartalmazza, biológiai értéke magas Laktózérzékenyek és vegánok számára tökéletes választás.
Növényi eredetű fehérjék: szója, borsó, rizs, gránátalma, kókusz, tök, búza
-Szója fehérje: Jól emészthető, alacsonyabb biológiai értékkel rendelkező fehérje az egyik legteljesebb aminosav profilú növényi fehérje
-Borsó fehérje: Jól emészthető, laktóz, glutén és koleszterin mentes fehérje forrás, mely alkalmas a vegán életmódot folytatóknak is
-Rizs fehérje: Viszonylag magas fehérje tartalom,de nem teljes az amino-profil,laktóz- és glutén mentes vegán stb.
Meg kell jegyezni azonban tejsavó fehérje és általában az állati eredetű fehérje porokhoz képest a növényi alapúaknak van egy hátránya, még hozzá az aminosavak spektrumát illetően (esszenciális aminosavak=EAA) amely nem annnyira kedvező. Ezt is áthidalhatjuk azzal, amit általában a táplálékkiegészítő gyártók alkalmaznak,hogy több növényi alapú fehérjeforrást kombinálnak/mixelnek.
Még egy jó tanács a növényi alapú protein fogyasztásához:
25-30%-al többet adagoljunk mint az állati eredetűnél, és érdemes probiotikummal támogatni a használatukat.