Fehérjebevitel
A megfelelő fehérjebevitel fontossága
Az átlagos, nem sportoló, hétköznapi életet élő felnőttek napi fehérje igénye testsúly kilogrammonként 1g. Azaz egy 80kg-os férfi napi 80g fehérjét igényel. A sporttevékenységet űző férfiak fehérje igénye drámaian megemelkedik, akár 3-3,5-szeres értékre is.
A sportolók fehérje igényét növelik az alábbi tényezők:
edzés mennyisége
edzés intenzitása
kalória megszorítása, diéta
új edzésmódszerre váltás
új edzési periódus indítása (pl. ismétlésszám váltás, edzőtábor stb.)
sportsérülések
A testépítés és fitness világában közismert, hogy az atléták napi 2-3,5g fehérjét fogyasztanak testsúly kilogrammonként, azt azonban kevesen tudják, hogy a küzdősportokban is egyre jobban terjed a megemelet fehérjebevitel. Ha a fenti listát megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy a küzdősportokra szinte az összes feltétel illik.
A változatos terhelés miatt az izomzat végig intenzíven dolgozik. A versenyperiódusra szintén jellemző a diéta, míg a stressz és a sérülések szinte fémjelzik a küzdősportokat.
A sportsérülések során a szervezet kötőszövetei és az izomzat sérülnek, melyek alapvetően fehérjéből felépülő szövetek. A küzdősportokban érthető módon a napi fehérjebevitel gyakran nem a sportoló emberek fehérjebevitelének 2,5-3-szorosa.
Miért használjunk fehérje kiegészítőt?
ÁR
Ilyen magas fehérjebevitel esetén célszerű táplálékkiegésztővel fedezni a többlet igényt. A magas fehérjetartalmú húsok is max. 16-22% fehérjét tartalmaznak, így egy 90kg-os sportolónak 1,2-1,7kg húst kellene naponta elfogyasztania.
Ez anyagilag és emberileg is megterhelő. Az egyik olcsó nagyáruház áraival számolva ez a csirke mennyiség havonta több, mint 60.000 Ft-ba kerülne. Amennyiben drágább, minőségi vörös húsokkal számolunk, az ár 100.000 Ft fölé kúszhat! Jó ár-érték arányú koncentrált fehérjekészítményekkel ez a kiadás jelentősen csökkenthető.
NEM KÍVÁNT OLAJOK ÉS SZÉNHIDRÁTOK
A hússal óhatatlanul olajokat, zsírt viszünk be, mely fölösleges és sokszor káros kalóriákat jelent. A másfél kilogramm hús mellé köretet is eszünk, így a diétánk, súlyunk veszélybe kerül. Bár a nyers csirkemell gyakorlatilag zsírmentes, az olajban sütött csirke 10-12%, a rántott csirke 14-23% olajat is tartalmazhat! Ez utóbbi megfelel a májas hurka vagy egy közepesen zsíros sertéshús zsírtartalmának.
Jó minőségű zsírokra szükségünk van! Az olívaolaj, az omega 3 zsírsavak igen hasznosak, de a nagy hőmérsékleten hevített napraforgóolaj inkább káros, mint semleges.
A TÉRFOGAT PROBLÉMÁJA
A másfél kilogramm húst minimum 5 étkezéssel lehetne elfogyasztani, a megfelelő mennyiségű körettel. Időnként a köret elhagyható, de életvitelszerűen egyszerűen nem fog menni. A napi 5 adag köret, kenyér, rizs hozzávetőleg 2000 kalóriát képvisel - ilyen kalóriabevitel mellett a versenysúly nem tartható.
A rizs és csirke emésztési ideje meglehetősen rövid, de legalább 1,5 óra. Ez azt jelenti, hogy étkezést követően ennyi időn keresztül biztosan nem tudunk elkezdeni egy kemény edzést. Ha összeadjuk, hogy mennyi időt töltünk emésztéssel, alvással, munkával és közlekedéssel - kiderül, hogy az edzésre nem maradt időnk.
AZ ÍZÉLMÉNY PROBLÉMÁJA
A profi sportolók csak minőségi ételeket vesznek magukhoz és kerülik a bolti édességeket, csokoládét, fölösleges kalóriákat. Minél régebb óta élünk "tiszta" étrenden, annál nagyobb csábítást jelenthet egy jó fagyi, egy nagy süti, vagy bármi, ami édes és színes. Ezzel szemben a gyakorta fogyasztott csirke- vagy marhahús előbb-utóbb undort vált ki a sportolóból, különösen diéta során.
A FEHÉRJEKIEGÉSZÍTŐK ELŐNYEI
A fehérje turmixok emészthetősége nagyon jó. Két deciliteres turmix-szal legalább annyi fehérje vihető be, mint egy 100g-os csirkemell. A fehérje turmixok előnye, hogy nem okoznak komoly teltség érzetet. A folyékony forma és a kitűnő emészthetőség miatt az emésztési idő lerövidül, így az edzésre szánt idő kitágul.
A fehérje porok hideg eljárással készülnek (lásd korábbi cikkünkben: A tejsavófehérje ára), így nem tartalmaznak a hőkezelés során ártalmassá tett anyagokat, olajokat, zsírokat. Szénhidrát- és zsírtartalmuk gyakorlatilag elhanyagolható.
A Scitec Nutrition közel 35 féle ízben állít elő fehérjekészítményeket, így édesség iránti vágyunkat is büntetlenül kielégíthetjük. A fehérje turmix önmagában, vízzel fogyasztható, így elkerülhető a túlzott szénhidrát bevitel.
2014 @ Útmutató harcosoknak