Élelmiszerek vitamintartalma
Mennyi is az annyi?
Gyakran olvassuk, halljuk, hogy a szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségletét elsősorban természetes táplálkozással tanácsos biztosítani. Ehhez segítségül táblázatokban, szemléletes ábrákon foglalják össze nekünk a különböző élelmiszerek vitamin- és ásványi anyag tartalmát. Viszont a különböző zöldségek, gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag tartalmát közlő táblázatok, ábrák általában elfelejtik megemlíteni, hogy ezek az adatok a frissen szedett, szüretelt zöldségekre, gyümölcsökre vonatkoznak. Azonban nem csak a feldolgozás, de már a szimple tárolás is csökkenti az élelmiszerek mikrotápanyag-tartalmát. Száz évvel ezelőtt a szürettől a fogyasztásig maximum két nap telt el. Jelenleg a két hét a jellemző.
Gyömölcsök és zöldségek C-vitamin tartalma (mg/100g, szüreteléskor)
A vitaminveszteség a gyors fagyasztással viszonylag alacsony szinten tartható, de még akkor is van egy 30%-os csökkenés. Amikor azonban például szupermarketben vásárolunk, az adott élelmiszer tényleges vitamintartalmáról csak hozzávetőleges információink lehetnek.
A zöldségek C-vitamin tartalmának változása tárolás hatására
2014 @ Scitec Nutrition (Útmutató A Vitaminokhoz)