A taurin titka,illetve csodálatos hatásai!
A koffein mellett a taurin is megtalálható a legtöbb energiaitalban – nem véletlenül.
Ez az anyag sok szempontból fontos egészségünk szempontjából. Egyes étrend kiegészítőkben is megtalálható, de néhány táplálékunk is tartalmazza sőt a szervezet is képes valamennyit előállítani.
Mire jó a taurin?
A taurin egy aminosav, amelynek nagy szerepe van a neurológiai fejlődésben, de antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Kutatások szerint napi 3000 mg taurin biztonságosnak tekinthető, a felesleget a vesék kiválasztják, de a túl nagy mennyiség nem előnyös.
A taurint nagy koncentrációban tartalmazzák a húsok, a tojás, de tejtermékekben és halakban is megtalálható.
A taurin vizsgálatok szerint jó hatású lehet az áttétes bőrrák és a veserák kezelésében is. A nyelőcsőrákban szenvedő betegeknél sokkal nagyobb a túlélési arány, ha szervezetükben magas a taurinszint, olvasható az Arquivos de Gastroenterologia folyóirat egyik korábbi számában. Ez az aminosav csökkenti a rákos sejtek számát azzal is, hogy növeli a limfociták aktivitását.
A felnőtt emberi szervezet képes a taurint előállítani, de emellett szükséges a taurin étrendi pótlása is.
Az újszülöttek nem képesek ezt szintetizálni, esetükben különösen fontos, hogy pótoljuk ezt az anyagot a táplálás során.
Miben található meg?
A halak nagy mennyiségben tartalmazzák, a főtt rákban pedig közel 6 gramm taurin van kilogrammonként.
Az alaszkai lazacfilében is igen nagy koncentrációban található.
A marhahúsban körülbelül 197 mg taurin található kilogrammonként, a marhamájban 2,359 gramm, a bárány körülbelül 3,676 gramm taurint tartalmaz kilogrammonként. A csirkemájban 6,763 gramm taurin van.
Az anyatejben is igen nagy arányban jelen van, a szülés utáni 4-5. napban jelentkező kolosztrumban nagy koncentrációban megtalálható, később ugyan fokozatosan csökken a mennyisége.
A termesztett zöldségek nem tartalmaznak sok taurint, de a tengeri algában nagy koncentrációban megtalálható. Épp ezért a vegetáriánusoknak hasznos, ha ennek pótlásáról más forrásból gondoskodnak.
Hiánya sok bajt okozhat
Az alacsony taurinszinttel élő személyeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki szívbetegségek. Ezért az orvosok a taurin por fogyasztását javasolják a szívproblémák kezelésére, annak ellenére, hogy pontos hatámechanizmusa ismeretlen.
Alacsony szintje a látás romlását is okozhatja. Az izmok működéséhez is nélkülözhetetlen ez az anyag. A taurin növeli a kitartást és a teljesítőképességet így a sportolók számára is fontos a megfelelő szint tartása.
Sok élettani folyamatban szerepe van:
Energiát ad az izmoknak, fokozza a sportteljesítményt, az állóképességet.
Az elektrolit egyensúly fenntartásában is szerepe van.
Energiát ad az agy sejtjeinek.
A szívvédő funkciója mellett a megfelelő vérnyomás fenntartásához is hozzájárul.
Fokozza az anyagcserét, a sejtek inzulinérzékenységét és csökkenti a cukorbetegség kockázatának a szövődményeit.
Segíti a máj működését, támogatja az éleslátást, sőt van, amikor a fülzúgás is a csökkent taurin szintre vezethető vissza.
Nem feltétlenül jó, ha energiaitalok segítségével pótoljuk (mert azokban a sok koffein káros is tud lenni), de sok más alternatíva is adott ehhez.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu