A mágikus fehérje
tudtad, hogy mi mindenben segít?
Minden diétázónak nagy segítséget nyújt az erő és az izom megtartásában a tejsavó fehérje, amennyiben ellenállásos terheléssel párosul. Ezt számos kutatás támasztja alá!
A Healthline magazinban megjelenő cikkben vizsgálták, hogy miként hasznosulnak és milyen élettani hatásokkal rendelkeznek a különböző forrásból származó fehérjék (lásd:kazein, kender, rizs,a szója stb.). Mindközül a szervezetre gyakorolt hatásukat tekintve a tejsavófehérjét találták a legjobb választásnak, mivel ez bír a legmagasabb biológiai értékkel, könnyen emészthető, gyorsabban szívódik fel, mint a vetélytársak.Ráadásul nem csak a sportolók és diétázók számára hasznos pozitív élettani hatásokkal bír.
A sportban régóta észlelt jelenség most már tudományosan is megalapozott, miszerint a tejsavó fogyasztók sokkal könnyebben tudják megtartani az izomtömegüket, mely még egy jól összeállított étkezés mellett is a kor előre haladtával fokozatosan leépül. A tejsavófehérje tartalmazzamind azt a nélkülözhetetlen 9 esszenciális aminosavat, ami a szervezet számára nélkülözhetetlen, és ezekből is a legfontosabbat, a leucint, amely az egyetlen olyan aminosav, ami képes élénkíteni a vázizomzat fehérje szintézisét.
Diétában egy biztos társ, mivel az izmoknak fehérjére van szükségük a regenerálódáshoz, vagy épp a gyarapodáshoz, tehát a több izom gyorsabb anyagcserét eredményez, ezen felül telítettség érzést is ad a tejsavóprotein.
Segít a cukorbetegség elleni harcban?
A különböző ételeknek egészen eltérő hatásuk van a vérben található cukorszintre. Létfontosságú mind a diétázók mind a diabéteszben szenvedő betegeknél a vércukorszintnek a stabilan tartása. Ebben segít a tejsavófehérje, köszönhetően az alacsony glikémiás indexének. Magas GI és magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása előtt vagy közben fogyasztása segít a vércukorszint-csökkentésében, így a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek is segítségére lehet.
Apropó, arról meséltünk már, hogy segít mérsékelni a vérnyomást?
A tejben, ezáltal a tejsavóban is megtalálható az ún. laktonin, ami olyan bioaktív peptid, ami képes gátolni az ACE (angiotenzinkonvertáz enzim) működését, ami így csökkenti a vérnyomást.
Ne gyulladj be!
Vélhetőleg a gyulladások kezelésénél is sokat segíthet, mivel a vizsgálatok azt mutatják, hogy CRP (C-reaktív protein) plazmaszintje csökkent azoknál, akik tejsavófehérjét fogyasztottak.A kutatások kitértek arra is, hogy a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kezelésében is hasznosnak bizonyult a tejsavófehérje, mivel mérsékelte a fellángolás szintjét, azonban a felhasználásnak e területén további kutatások szükségesek.
Koleszterin problémák esetén is?
Kutatások kimutatták, hogy az ún. rossz koleszterinszint csökkentésében is hűséges társ, ugyanis a hosszú távon nagy mennyiségben fogyasztott fehérje, rágcsálóknál és embereknél egyaránt erősítette a szervezet védekezését az által, hogy a testünket glutation előállítására serkenti, ami a legfőbb antioxidáns.
Hogyan fogyasszuk?
Amennyiben nincs laktóz intoleranciád, napi 2-3 adagot bátran elfogyaszthatsz. Ha ne adj’ Isten,szervezeted mégsem tudja fel dolgozni a laktózt,akkor se csüggedj, mert nem kell lemondanod a tejsavófehérje áldásos hatásairól, inkább válaszd a tejsavófehérjék közül az izolátumot vagy hydrolizátumot.
Az pedig, hogy hogyan fogyasztod csak rajtad áll… Legyetek erősek és egészségesek!
2018 @ Nagy Roland