Lexikon, kisokos
TARTALOMJEGYZÉK
A [ AAKG, ALA, aminosav ]
B [ B5-vitamin (pantoténsav), B15-vitamin (pangámsav), BCAA, beta-alanin, bór ]
C [ cink, citrullin-malát, CLA ]
CS [ csalán ]
D [ D3-vitamin, DAA ]
E [ EAA ]
F [ fehérje ]
G [ glutamin, glükózamin, görögszéna (Testofen) ]
H [ hialuronsav, HMB ]
K [ koenzim A, koenzim Q10, kollagén, kondroitin-szulfát, kreatin ]
L [ l-karnitin, lizin ]
M [ maca, magnézium, MSM ]
P [ Probiotikumok ]
T [ taurin, tirozin, triptofán ]
U [ UC-II® ]
AAKG (arginin-alfa-ketoglutarát)
Az arginin egy fejlett formája, mivel alfa-ketoglutaráthoz van kapcsolva, ami az energiatermelő Krebs-ciklus, valamint az aminosav anyagcsere egy köztes terméke.
Az AAKG-ról kimutatták, hogy fokozza a növekedési hormon és inzulin termelését, aminek anabolikus hatása van. Az arginin nitrogén-oxid fokozó is, aminek hatására a vérerek kitágulnak és remek bedurranást, kiváló erezettséget okoznak, és növelik az oxigénszállítást a szív- és vázizomzatba. Növeli a munka kapacitást és a szexuális teljesítőképességet. Tulajdonképpen egy só, amely az arginin aminosav és a Ketoglutarát molekula kombinációja révén jön létre. Tudományosan bizonyított tehát, nem csak elméleti.
alkalmazási területe:
Növeli a fehérje szintézist, csökkenti a katabolizmust, serkenti az anabolikus hormonok termelődését (inzulin növekedésihormon), javítja a vérkeringést, így akár a szexuális teljesítményt is.
adagolása:
Többféle módszer is létezik. Napi 4-5 grammtól 20 grammig, amit még mellékhatások nélkül alkalmaznak. Nagyobb dózisban nehéz atlétáknál leheteséges. DE! akinek herpesz vírusa van, az a vírus jelenlétekor jobb, ha nem használja az AAKG-t, mert jelenlétében szaporodhat/fokozódhat a vírus hatása.
ALA (alfa-liponsav)
Egyfajta antioxidáns, növényi élelmiszerekben megtalálható vegyület. Mint ilyen, megköti a szabadgyököket, csökkenti a gyulladást, lassítja az öregedési folyamatokat. Legnépszerűbb hatása a cukorbetegség természetes kezelésében nyilvánul meg. Megtalálható olyan élelmiszerekben, amelyeket egészségesnek nevezünk. Például: brokkoli, spenót, vöröshúsok, kelbimbó, paradicsom, cékla stb.
Szervezetünk minden sejtjében jelen van, segíti a glükóz felvételt. Képesek vagyunk ugyan magunktól előállítani, mint a növények és állatok is, de étrendkiegészítő fogyasztásával növelhetjük a szervezetben lévő mennyiséget, ami sok tanulmány szerint nagyszerű előnyökkel jár. Segíti a szénhidrát molekula megemésztését, lassítja a sejt károsodást (például szívbetegségek, cukorbetegség), mégpedig úgy, hogy képes helyreálltani a C-vitamin szintet, együttműködik a B-vitaminnal, ami például különböző élelmiszerekben lévő mikro tápanyagok előállításához szükséges.
Az ALA-t egyedinek is nevezzük, abból a szempontból, hogy zsírban és vízben egyaránt oldódik. Növeli a glutation-t. Mi az? Másnéven mester antioxidáns, ő az, ami kulcs fontosságú az immunrendszer számára. Szabályozza a szervezet immunrendszerét.
Adagolására 3 szintet különböztetünk meg:
• egészséges felnőtt számára 50-250mg között ajánlott
• cukorbetegek (1-es típusú) számára ajánlott 600-800mg között
• 1000mg fölött orvosi felügyelet mellett diabéteszben (2-es típusú cukorbetegség) szenvedőknek
Sportcélú alkalmazása
Például kreatin kúra alatt vércukorszint szabályozás miatt/mellett nagyon fontos társa lehet a diétázó embernek, emiatt plusz éhséghullám kiküszöbölhető.
AMINOSAV
Az alfa-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) alkotóelemei. A fehérjék kizárólag alfa-aminosavakból épülnek fel. A többi biológiailag általában jelentéktelen. Az egyetlen élettani jelentőséggel bíró béta-aminosav a béta-alanin. Ezen aminosav származéka a pantoténsav (más néven B5-vitamin, mely az emberi test minden sejtje számára szükséges anyag és amelyet "stresszellenes" vitaminként is emlegetni szoktak).
Az élő szervezetekben 25 féle alfa-aminosav található, melyek közül 22 fehérjeépítő. A szervezet fehérjéinek felépítéséhez, és ezek újraképzéséhez szükséges aminosavakat a táplálék fehérjéi adják. A fehérjeszükséglet tehát gyakorlatilag aminosav szükségletet jelent. Az emberi szervezetben 14-16% a fehérje-, és hozzávetőlegesen 0,1% a szabad aminosavtartalom.
Fehérjealkotó aminosavak:
• nyílt láncú aminosavak (leucin, izoleucin, valin, alanin, prolin, glicin)
• aromás (fenil-alanin, tirozin, triptofán, hisztidin)
• semleges töltésű (aszparagin, glutamin, szerin, treonin)
• pozitív töltésű (lizin, arginin, hisztidin)
• negatív töltésű (aszparaginsav, glutaminsav, cisztein, tirozin)
Esszenciális aminosavak:
Esszenciális, alapvető fontosságú aminsavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, melyeket az emberi szervezet nem, vagy csak kis mennyiségben képes előállítani. Az emberi szervezet számára 9 aminoav esszenciális: fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin.
B15-VITAMIN (pangámsav)
N-dimetilglicin vagy más néven pangámsav, amit ma már nem tekintenek vitaminnak. Az E-vitaminhoz hasonló antioxidáns hatása van, meghosszabbítja a sejtek éllettartamát, segíti a regenerációt. Vízoldékony. Csökkenti a koleszterin-szintet. Enyhíti az aszthmás tüneteket, javítja a fehérje szintézist, véd a májzsugorodás ellen. Természetesen előfordul búzacsírában, teljes kiőrlésű barna rizsben, sörélesztőben, tökmagban, szezámmagban.
B5-VITAMIN (pantoténsav)
Rengeteg élelmiszer tartalmazza egyik ezek közül a papaja, de megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban, rizsben, karfiolban, brokkoliban, narancsban.
Hozzájárul a szteroid hormonok, a D-vitamin és egyes neurotranszmitterek normál szintéziséhez és anyagcseréjéhez valamint a fáradtság és kifáradás mérsékléséhez. A B5-vitamin a felhasználható zsírok elégetéshez illetve a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja. Koleszterinszint csökkentésére, valamint arthritiszes jellegű fájdalmakra, allergiára és gyomorégésre javasolják. A pantoténsav a pantoinsav és a béta-alanin amidja. A koenzim A felépítéséhez szükséges.
BCAA
Elágazó láncú, esszenciális aminosav csoport: leucin (legfontosabb!), izoleucin és valin.
• gátolja az izom leépülést
• izomglikogén kiürülésekor üzemanyagként is szolgál
• segíti a nitrogén-retenciót (=visszatartás), ami az izomnövekedését, erősödését idézi elő
• antikatabolikus (izomleépülést megakadályozó) hatásúak, ezáltal anabolikus (izomnövelő és megtartó) hatással is rendelkeznek, ha megfelelő táplálkozás és fehérje bevitel esetén anabolizmussá billen át.
Az izmainkat alkotó aminosavak 35%-át teszik ki a BCAA aminosavak, tehát automatikusan adódik, hogy fizikai munka, edzés, betegség vagy stressz hatására ezeket pótolni kell, ugyanis az előbb említett cselekmények, állapotok hatására ez a három aminosav néhány perces aktivitást követően csökkenni kezd. Ez különösen megfigyelhető a leucin esetében, ezért fontos a leucin többletű BCAA keverékek minimum 2:1:1 vagy ennél több arány, akár 8:1:1 EAA fogyasztása. Ezek az aminosavak esszenciálisak, tehát mindenképpen külső forrásból kell őket pótolni, ezért ha teljesítményt növelni, izom tömeget megtartani és/vagy növelni szeretnénk, BCAA mindenképpen legyen az alap kiegészítők között. Különösen fontos időpontok: edzés előtt-közben-után illetve reggel és este, akár étellel vagy fehérjével.
BETA-ALANIN
Egy nem esszenciális aminosav, a karnozin és a B5-Vitamin azaz pantoténsav felépítésében vesz részt.
Karnozin:
A szervezetben ő serkenti leginkább a laktát szintézist ebben a folyamatban a fő szabályozó vegyület a Beta-Alanin. Szedése ezért a leghatékonyabb módszer a karnozin emelésére a karnozin helyett, mert ha karnozint szedünk, a bevétel után lebomlik beta-alaninra és hisztidnre.
A beta-alanin egy nagyon széles körben elfogadott táplálék kiegészítő edzés alatt és versenyek során is. Legnagyobb haszna a teljes edzés kapacitásban van. Utalunk a fent említett laktát küszöb szabályozására, növeli a kitartást, mivel csökkenti a savasodást. A legjobb hatást 4-6 hét folyamatos szedése (mindennapi szedése) során figyelték meg. Napi 4-6 gramm szedése, a nap folyamán elosztva folyamatosan 4-6 hétig (minimum).
BÓR
Csökkenti a kalcium kiválasztódást, aktiválja a D-vitamint és az ösztrogént. Segíti a kalcium, magnézium, foszfor felszívódását. Forrásai lehetnek zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsalapú italok és készítmények.
CINK
Megtalálható sörélesztőben, búzacsírában, tojásban, sovány tejben és sertés szűzpecsenyében.
• segít fenntartani a normál tesztoszteronszintet a vérben
• hozzájárul a normál termékenységhez és reprodukciós képességhez, valamint szerepet játszik a normál fehérjeszintézisben
• szabályozza az izmok összehúzódó képességét, valamint a vér sav-bázis egyensúlyát
• elősegíti az inzulinképződést
• meggyorsíthatja a belső és külső sebek gyógyulását
• elősegíti az immun-stimulálást
• fokozza a növekedést és a szellemi frissességet
• csökkenti a koleszterin lerakódást
• férfiak számára különösen fontos a prosztata normális működéséhez
CITRULLIN-MALÁT
L-citrullin egy olyan nem esszenciális aminosav, ami mikro tápanyag, tehát van szervezetünkben, de nem termelődik elég belőle, főleg a sportolás mellett.
Hogyan állítják elő és miből van?
A citrullint görögdinnyéből vonják ki, a malátot pedig almából, ami gyakorlatilag almasav kivonat. Ez a két hatóanyag egymás hatását erősítve dolgozik azaz szinergisták. A citrullin aminosav ezenkívül az L-Arginin és az L-Orntin aminosavak elő anyaga. Hatása:
• növeli a teljesítményt
• elnyomja a fáradtság érzetet
• gyorsítja a regenerációt
• segít eltávolítani a toxinokat, mint például a tejsavat
A citrullin érdekessége, hogy jobban növeli az arginin szintet a szervezetben, mintha csak magát az arginint használnánk. Maga a folyamat tehát, hogy a citrullin a vérben transzportálódik illetve ebből következik, hogy passzívan traszportálódik a vesékbe ahol argininné alakul. A szervezet Nitrogén-monoxid termeléshez használja, fokozza azt így nagyfokú értágulatot és izom bedurranást okoz.
Malát: ATP szint növelő szerepe van.
CLA (konjugált-linolsav)
Legfőbb forrása az állati élelmiszerek (tojás, hús stb.) legfőképp pedig a tejtermékek. Növényi olajainkban jóval kevesebb van, ennek ellenére táplálékkiegészítőkben napraforgóból kivont állapotával találkozhatunk a legtöbbször. Stimulálja az izomsejtek fejlődését,
csökkenti a zsírsejtek számát. Gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a zsírok sejtekben való elraktározásának valószínűségét. Erősíti az immunrendszert. Számos feltételezett emberi kísérletekben - nem csak állatiakban - bizonyított jótékony hatással bír.
DE! Ezek között egyértelműen bizonyított öt hatása:
• zsírmentes testtömeg növekedés
• testzsír csökkentés
• vércukorszint csökkentő hatás
• rákellenes hatás
• a vérplazma lipid szint csökkentés (=koleszterinszint csökkentés is)
Az előbb felsoroltak több vizsgálat is megerősítette. A test zsírmentes tömegcsökkentő hatását kicsit jobban kifejtjük: csökkenti a zsírsejtek számát illetve a méretét is, ha módosított étkezés és testmozgás van. Ezekben a kísérletekben bebizonyosodott a CLA nagyon hatásos testkompozíciót előnyösen befolyásolt hatása. Használata: egyesek napi 1-2 gramm szedése esetén már jó eredményekről számolnak be, de az igazán hatásos a 2-3 gramm körüli mennyiség.
CSALÁN
Hozzájárulhatnak a nemihormon-kötő globulin (SHBG) tesztoszteronhoz való kötődésének csökkentéséhez, amely segítséget jelenthet abban, hogy több szabad tesztoszteron álljon rendelkezésre, ami a tesztoszteron aktív formája a szervezetben. A csalángyökér kivonatot fűrészpálmával együtt a legjobb használni.
D3-vitamin
Zsírban oldódó vitamin. Napfény segítségével hozzájuthatunk. Természetben halmájolajban, szardíniában, tonhalban, lazacban, tejtermékekben található meg.
Hozzájárul az egészséges izomfunkció, az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez, a kalcium és foszfor normál felszívódásához, a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban is.
DAA (D-aszparginsav)
Az agyalapi mirigyben, a hipotalamuszban, a herékben magas koncentrációban megtalálható. Kulcsfontosságú szerepe a nemi hormonok termelődésében van, a férfi és női nemi hormonoknál egyaránt. Ennél fogva mint táplálék kiegészítő hasznos lehet a tiszta izomtömeg növelésben és az erőnövelésében.
EAA (Essential Amino Acids)
Mit nevezünk EAA-nak illetve BCAA-nak?
9 esszenciális aminosavat tartalmaz. EAA aminosav összetétele felsorolva:
• metionin
• lizin
• fenilalanin
• treonin
• hisztidin
• triptofán
Emellett még a BCAA aminosavai is jelen vannak, mint a leucin, izoleucin és valin. Tehát megállapíthatjuk, hogy a leucin, izoleucin és valin, azaz a BCAA egyben esszenciális aminosavak is. A 9 esszenciális aminosavból 3 elágazó láncú aminosav, amik szerkezeti felépítésük miatt kapták ezt a nevet.
Esszenciálisnak azért hívunk valamit, mert létfontosságú! Tehát az esszenciális aminosavakat a test nem tudja előállítani, innentől fogva táplálékkal és/vagy táplálékkiegészítőkkel tudjuk bevinni/pótolni. Az EAA aminosavakat bárki, nem csak sportolók fogyaszthatják. Bár először szinte csak sportolók használták sport célra, izomépítés megtartására valamint a sportteljesítmény növelésére. Hétköznapi ember számára ugyanazon funkciók mellett elősegíti a sejt regenerációt azáltal, hogy stimulálja a sejt energia termelődését. Például segítenek elindítani olyan enzimek termelődését, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztés számára innentől kezdve minden ember számára különösen fontos(ak). Mihez is?
• intenzív testmozgás
• műtét, sérülés utáni regeneráció
• bármilyen fizikai vagy mentális stressz helyzet
FEHÉRJE
Jöns Jakob Berzelius 1838-ban a fehérjéknek a görög eredetű protein (jelentése: elsőleges fontosságú) nevet adta. Valódi szerepük felfedezéséig 1926-ig kellett várni, mikor J.B. Sumner bebizonyította, hogy az ureáz nevű enzim egy fehérje. Az inzulin volt az első fehérje, melynek aminosav szekvenciáját megismerhettük. Frederick Sanger kémiai Nobel-díjat kapott az eredményéért. Mára is ismert fehérje szekvenciák száma a milliós méretet is meghaladta, míg az ismert térszerkezetek száma megközelíti az ötvenezret.
A fehérjék aminosav lineáris kémia kötéseiből felépülő szerves makromolekulák. 20 féle fehérjealkotó aminosav vesz részt a fehérjék szerkezetének létrehozásában, melyek egymáshoz kapcsolódva alakítják ki a fehérjék elsődleges szerkezetét. A fehérjéknek fontos biológia szerepük van, részt vesznek minden sejtben lejátszódó folyamatban. Számos fehérje enzimaktivitást mutat, mely azt jelenti, hogy gyorsítják a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét, így egyfajta katalizátorként elősegítik a sejt életben maradását. A fehérjék rendelkezhetnek stabilizáló, szerkezeti funkcióval is, pl. a sejt alakjának kialakítása, a sejten belüli transzportfolyamatok lebonyolítása, mozgatás.
Más fehérjék a sejt és környezete közötti információáramlás megvalósítása révén teszik lehetővé, hogy a sejt érzékelni tudja és a külvilág ingereire reagálni tudjon.
Elsőrendű fehérjék:
Esszenciális aminosav tartalmuk határozzák meg a fehérjék biológiai értékét. Az elsőrendű, más néven komplett fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben, arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek.
Ebbe a csoportba tartoznak az állati eredetű fehérjék:
• tojás (Egg Pro)
• tej (Casein Complex, Whey Protein)
• hal
• húsfélék (Hydrolyzed Beef Isolate Peptides)
Másodrendű fehérjék:
A másodrendű, más néven inkomplett fehérjék ömagukban elégtelen fehérjeforrások, mert esszenciális aminosavakban hiányosak, de komplett vagy más inkomplett fehérjével kiegészítve teljes értékűvé tehetők. Ezt a csoportot többnyire növényi forrású fehérjék alkotják. (Vegan Protein)
Fehérjeszükséglet
Abszolút fehérjeminimum:
Az emberi szervezet megfelelő energiabevitel mellett, fehérjementes étrendben is használ fel fehérjét. Ez a fehérjeveszteség a vizeletben, székletben, a verejtékben és más váladékokban (köröm, haj, hámló bőr) lévő nitrogén meghatározásával ki is mutatható. Pl: Egy 70kg-os férfi fehérjevesztesége 24g/nap. Ezt abszolút fehérjeminimumnak is nevezik.
Élettani fehérjeminimum:
Az a legkisebb fehérjebevitel, amellyel a szervezet nitrogénegyensúlya éppen elérhető. Vagyis a bevitt fehérje nitrogéntartalma egyenlő a vizelettel, széklettel, verejtékkel és egyéb módokon ürített nitrogén mennyiségével. Egy egészséges, 70kg-os, fiatal férfi fehérjeminimuma 42g/nap.
Ajánlott fehérjebevitel
Gyermekek fehérjszükséglete:
A bevitt fehérjének fedeznie kell a növekedéshez szükséges mennyiséget, a növekedés viszont nem egyenletes, ezért a fehérjebevitelt úgy kell megállapítani, hogy mindenkor elegendő fehérje álljon rendelkezésre. Ez a mennyiség az életkor függvényében 32-75g/nap.
Felnőttek fehérjeszükséglete:
Vegyes táplálkozás mellett figyelembe kell venni a fehérjék emészthetőségét, valamint az aminosav-összetételt jelző biológiai értékeket, a hazai táplálkozási szokásokat, a fehérjék kölcsönös kiegészítő (komplettáló) hatását. Így a testtömegre számított fehérjebevitel, 1g/testsúlykilogramm javasolt aktívan nem sportoló személyeknek. Sportolóknak ennél többre is szükségük lehet (1,5-2g/testsúlykilogramm).
Állapotos nők fehérjeszükséglete:
Vegyes táplálkozás mellett, a terhesség teljes időtartama alatt, 10g/nappal több bevitelre van szükség, mint a terhességet megelőzően.
Szoptatás alatti fehérjeszükséglet:
Mivel az anyatej átlagos fehérjetartalma 1,2-1,3g/100g, ezért a 100g elválasztott tejre 2,4g fehérjét kell bevinni. Vagyis az első 6 hónapban napi 20g, míg a hetedik hónaptól napi 15g többlet fehérjebevitel ajánlott.
Idősek fehérjeszükséglete:
Az életkor előrehaladtával változik a testösszetétel, az élettani funkciók, a fizikai aktivitás, az elfogyasztott táplálék mennyisége, de egyben csökken a fehérjék hasznosulása is, ezért a 60 évesnél idősebbek részére 1,2-1,5g/testsúlykilogramm bevitel ajánlott.
GLUTAMIN
Minden amino „anyjának” is nevezik. Joggal, hiszen a legnépszerűbb aminosav, de annál is fontosabb, hogy a glutamin a legnagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben, az izomszövetben ez az aminosav található meg a legnagyobb koncentrációban. Ha fogy akkor nagyon, hiszen ebből van a legtöbb. Feltételesen esszenciális aminosav (a szervezet képes az előállítására, de adott esetben nem elegendő mennyiséget képes termelni). Például terhelés, betegség, gyulladás, öregedés esetén. Több aminosavból is elő tudja állítani a szervezet. Valinból, az izoleucinból és glutaminacidból.
Pozitív hatásai:
• növeli a test saját növekedési hormon szint emelkedését, akár négyszeresére is egyes kutatások szerint.
• sejttérfogat növelő, inzulin utánzó, a szénhidrát felhasználás csökkenése folyamatos glutamin szedése mellett csökkenti a szénhidrát éhséget, vércukorszint stabilizáló, ezért kettes típusú cukorbetegség esetén hasznos.
• az egészséges bélflóra számára is nagyon fontos. A bél sok glutamint képes felhasználni, így nem biztos, hogy az izmokhoz jut elég. Ezért jó minőségűt érdemes szedni!
Átlagembernek 5-15 gramm/nap, míg sport, nehéz fizikai munka vagy betegség esetén 15-30 gramm javasolt, de ez függ testsúlytól és nemtől is.
GLÜKÓZAMIN
Porcerősítő, a vízmolekulák megkötésével segíti a porc tápanyagát felvenni, ezáltal a porc szerkezetének a fenntartását illetve erősítését ellátni, ugyanis a porcnak nincs saját vérellátása, csak a vízben gazdag szövetekben tud tápanyagot felvenni. Ennek funkciója röviden ízületvédelem és építés.
GÖRÖGSZÉNA (Testofen)
A görögszéna egy jól ismert, sokoldalú gyógynövény, amely több mint 100-féle növényi hatóanyagot tartalmaz. Növeli a szexuális vágyat, emellett segít fenntartani a szexuális egészséget, illetve az izomtömeget.
HIALURONSAV
Ez is fehérje. Sokoldalú anyag, minden szövetben megtalálható. Elsődleges feladata a porcok alkotó eleme. A károsodott szövetek gyógyulását is elősegíti. Az immunrendszer működését is elősegíti,mivel antioxidáns tulajdonságai vannak. Bent tartja a vizet, a szervezetben csökkenti a bakteriális fertőzéseket. Védi a szívünket, annak működését, öregedésgátló hatását bizonyították, így sok kozmetikai termékben megtalálható.
Miért hasznos?
Az ízületek, szövetek védelmén túl, a hiánytüneteiből kitűnik:
• különböző ízületi betegségek
• gyulladások
• legyengült immunrendszer
• látászavarok
• bőr problémák
Nincsenek ismert mellékhatásai.
HMB (béta-hidroxi-béta metil vajsav)
A leucin aminosav anyagcsere terméke (metabolitja), egyben a legfiatalabb aminosav származék.
• csökkenti az izomkárosodást, segíti a szálkásodást
• növeli az izmok erejét
• csökkenti a testzsírt és a vér koleszterin szintjét
• védi az izomfehérjéket a lebomlástól és fokozza építésüket edzés után
• növeli az állóképességet
• gátolja az izomszövet leépülését, azáltal hogy a protein lebomlás minimalizálva van.
Tehát a protein egyensúly inkább a növekedés felé billen nem az izomleépülés felé. Azonban HMB szedésekor leginkább a szignifikáns erőszint növekedés, a teljesítmény növekedése figyelhető meg jobban. Legújabb kutatások szerint a HMB szerepe az, hogy az izom hosszabb ideig maradjon anabolikus állapotban. Egyértelműen növeli az anaerob kapacitást (állóképesség jelzője). Napi 3 grammnál ez mind megfigyelhető, de igazán 6 gramm vagy afölött ajánlott a szedése, hosszú ciklusokban. Teljes hatása 3-4 hét használat után kezd el megmutatkozni. Az anyatej is tartalmaz HMB-t, illetve ágyhoz kötött betegeknél történő alkalmazása során megfigyelhető az izomtömeg megtartása vagy gyarapodása, inaktivitás esetén is.
KOENZIM A
Egy koenzim, amely a zsírsavszintézis, a zsírsavoxidáció és a piruvát oxidáció (citromsavciklus) folyamataiban vesz részt. A fehérjék könnyen leválasztható része, egy nem-fehérje enzimalkotó; vagyis koenzim. Az emberi szervezet ciszteinből, pantoténsavból (B5-vitamin) és ATPből állítja elő.
KOENZIM Q10 (CO-Q10)
Ezt a molekulát másnéven ubikinont (ubiquion) 1957-ben fedezték fel, izolálták. Az emberi szervezet szinte minden sejtjében megtalálható, különösen nagy mennyiségben van szív, a tüdő illetve a máj tartalmaz.
Miben van nagy szerepe?
• passzív és érrendszeri betegségek prevenciójában, ezzel párhuzamosan a szabadgyökök elleni védekezés, tehát a szabadgyökök káros hatásának csökkentésében.
• szerepet játszik a sejtek energianyerő anyagcsere folyamatainak történéseiben.
• a szervezet energia szintjének fenntartásában, ezzel párhuzamosan, mint már említettük különböző molekulák lebomlása során végbe menő oxidációs szám változásának a katalizálásával csökkenti az oxidatív stresszt, tehát a szabad gyökök képződését. Ezt hívjuk általános antioxidáns hatásnak.
A koenzim Q10 szintje egyénenként változó a szervezetben, de ha vészesen lecsökken a következményei komoly tünetek vagy betegségek okozója lehet. Kezdődhet ez krónikus fáradtság érzettel is, majd szív- és keringési rendellenességek forrása, tehát különböző kardió vaszkuláris betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszhat. Így mondhatjuk, hogy hiánya egy kardió vaszkuláris rizikó tényező.
A plakok kialakulása az erekben egy oxidálódási folyamat, amely további szövődmények kialakulását okozza lipid perdoxidációnak nevezzük. A Koenzim Q10 ennek gátlásával lecsökkenti a kockáztot.
Az ubikinon akár az örök fiatalság receptjének egy fontos összetevője lehet, mert megállapíthatjuk, hogy az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a bennünk lévő mennyisége. Magas koleszterin szint esetén úgynevezett sztapinokat, annak a betegeknek, amely a vérzsírszint csökkentésére alkalmas. A sztatinok csökkentik a vérzsír szintet és bonyolult folyamaton keresztül a Koenzim Q10-et is, de ha szedünk hozzá Q10-et emelkedik a szint és lecsökkentjük a sztatinok egyik ismert mellékhatását, azaz az izom fájdalmat.
összegezve:
1. az életkor előrehaladtával és amúgy sem mindenkiben egy forma szintű, például fizikai terhelés hatására, nem megfelelő táplálkozás hatására szintén csökken, pótolni kell.
2. napi adagja nem kell, hogy meghaladja a 100 milligrammot
3. antioxidáns és szervezet energianyerő szerepénél fogva, röviden a következő mondatokkal tudnánk jellemezni a fontosságát:
• csökkenti a fejfájást
• segíthet a termékenységben
• segíti az agyműködést
• nagyon jótékony hatással van a bőrre (akár a környezeti hatásokkal szemben is)
• puhává teszi a bőrt
• javítja fizikai képességet
• védi a tüdőt
• segít a szív elégtelenség kezelésében
megjegyzés:
A Koenzim Q10-nek két formája létezik, redukált és redukálatlan:
• A redukált, magyarosan ubikinol formát antioxidáns hatásáért alkalmazzuk.
• A redukálatlan, azaz ubikinon, a sejtekben, egészen pontosan azok mitokondriumainak energiatermelésében van fontos szerepe.
Élelmiszereinkben mindkét forma nagyjából egyenlő arányban fordul elő, de mivel a redukált forma (ubikinol) oxingénre savas kémhatása nagyon érzékeny, azonnal redukálatlan formára bomlik. Tehát táplálékban, a gyakorlatban csak szinte redukálatlan formához jutunk hozzá. A redukálatlan forma egy enzim segítségével redukálódik, úgy és ott ahol arra szükség van, vagyis a két forma közötti ideális egyensúly gyorsan helyreáll, bármelyik formához is jutunk hozzá.
Sokan priorizálják vagy megpróbálják preferáltként az ubikinon formát, mely szerint jobb, hasznosabb a felszívódása. Ez azonban így nem igaz és erős csúsztatásokon alapul. Semmilyen olyan vizsgálat nem létezik, ilyen fair összehasonlítás nem létezik. Ráadásul a redukálatlan forma a felszívódásban is jobban teljesített nem egy vizsgálat szerint. Az agyon marketingelés miatt a redukált 3-4-szer drágább, de hatása az erőltetetten bizonyítani akaró szponzorált fényben nézve is erősen kérdéses.
KOLLAGÉN
A kollagén egy fehérje, ráadásul a leggyakrabban előforduló fehérje a szervezetben. Köze van a szövetekhez: izmokhoz, bőrhöz, csontokhoz, ínakhoz, agyhoz és szívhez. Nagyon egyszerűen, tulajdonképpen egy ragasztó, ami összetart minket. Nélküle a bőrünk száraz lenne, körmeink és csontjaink eltörnének, izmaink sérülékenyek és növekedés nélküliek lennének.
(Bőrgyógyászati kozmetikában is alkalmazzák. Rengeteg kozmetikai cég használja a termékeikben, különböző krémekben, löttyökben, kikeverhető porokban. Állítják, hogy csodás hatással van a bőrre, de mint majd indokoljuk, ez nem igaz. Megjelent egy tév-felfogás, miszerint a kollagént a bőrre locsolva helyileg alkalmazzák. Semmilyen módon nem alkalmas így, hiszen molekula nagysága ahhoz túlságosan nagy ahhoz, hogy fel tudjon szívódni bőrön keresztül. Vagyis csak és KIZÁRÓLAG(!) táplálékkiegészítő formájában érdemes alkalmazni)
A kollagén, a kólla görögszóból származik, ragasztót jelent. Számtanilag kifejezve testünk fehérjéi 30%-a kollagén.
ECM=ExtraCelluláris-Mátrix: ebben a különleges szerkezetben koncetrálódik a kollagén. Ez tulajdonképpen egy háló, amely a sejteket, sőt az összes sejtet együtt tartja, funkcióit támogatja.
• szklera (szem ínhártya) 90%-a kollagén
• inak 80%-a kollagén
• bőr 70-80%-a kollagén
• porcok 60%-a kollagén
• csontok 30%-a kollagén
A kollagént a szervezetnek meg kell termelnie. Élelmiszerből képes hasznosítani a szervezet, viszont így jóval lassabb a folyamat, mivel egyre kevesebb olyan ételt fogyasztunk, amiből ezt a szervezet fel tudja építeni, ezért javasolt koncentrált formában táplálékkiegészítőből pótolni.
Mire használhatjuk a kollagént?
1. Bőr:
Nem sorolnánk fel azokat a kettős vak vizsgálatokat, mert rengetegen publikálták már a kollagén mindössze 4 hetes fogyasztását követően, milyen változások álltak be. Tudományosan igazolt, hogy:
• javítja a bőr rugalmasságát
• hidratálja a bőrt
• csökkenti a ráncokat
• elsődlegesen regenerálja a bőrt
• UV károsodás megakadályozása
2. Körmök:
• gyorsabb körömnövekedés
• csökkenti a körmök töredezését
• javítja a körmök minőségét
3. Haj:
• megakadályozhatja hajhullást
• segíthet megelőzni a haj elvékonyodását
• lassíthatja az őszülést
4. Izmok:
• növeli az izomerőt, ezáltal hatékonyabbak az edzések
• támogatja a regenerálódást
• egy tanulmány szerint állóképességi edzésekkel kombinálva növelte az izomerőt, a zsírmentes izomtömeget, miközben a csökkentette a test zsírtartalmát
5. Porcok, inak és szalagok:
Mindezek felépítését alapvetően biztosítja a kollagén, ebből következően hiánya befolyásolja a rugalmasságot, a mozgási tartományt, ízületi betegségeket.
6. Csontok:
Csontképző sejtek stimulálása javítja a csontban lévő kalcium felszívódását, ezáltal növeli a törésekkel szembeni ellenállóképességet. Segít megelőzni a csontritkulást.
7. Szövetek regenerálódása:
A hegek a seben kollagénből készülnek, tehát segít a bőrgyógyulásban. Akár másodperceken belül a sérülés után a kollagén aktiválja a sebben az alvadást, így megállítva a vérzést.
8. Szem:
Már az elején utaltunk rá, hogy 90%-ban alkotja a szklerát, de nem sokkal kevesebb a retina és szaruhártya kollagéntartalma sem, ezért a jó látáshoz elengedhetetlen.
9. Bél:
Az egészséges bélhez, ezáltal a bélműködéshez elengedhetetlen a kollagén. Belünk kb. 400 négyzetméter kiterítve, egészséges működése esetén energiánk 40%-át elfogyasztja a bél. Segít feldolgozni, kiválasztani a tápanyagokat (víz, elektrolitok stb.) sőt, akár szűri a káros mikroorganizmusokat is, a káros anyagok szervezetbe jutását.
Bél-gát! (intresztinális barrier = a bél kapu őrzője)
Ha ez meghibásodik, különböző betegségek fordulhatnak elő: szivárgó bélszindróma, cöliákia (glutén intolerancia előszobája) hasmenés. A kollagén hiánya mindezekkel szoros összefüggésben áll.
10. Szív:
Nagyon egyszerűen fogalmazva elegendő kollagén nélkül nem tud működni, dolgozni. A kollagén egyes típusa a szív leggyakoribb fehérjéje. Betegségek, terhelés, stressz, az öregkor előrehaladtával a kollagén hálózat mennyisége megváltozhat, ezáltal a szív működése is. A kollagén szintjének ez a megváltozása gyengíti, vékonyítja a szív falait, ennek következménye, hogy megváltozik az artériák nyomása és tudjuk ez mennyi problémát okoz a szervezetben.
11. Agy:
Bizonyítottan segíti az agy megfelelő működését. Az olyan neuro degeneratív betegségek kialakulásának megjelenését, mint például az Alzheimer kór, javítja, valamint fontos az agyi sérülések javításában is. Javítja a motoros és memória teljesítmény funkcióit.
A kollagén a szervezetben a fehérjében gazdag ételekből ”készül”, így az ezekből lebontott aminosavakból áll, illetve a kollagén szintézishez elengedhetetlen a C-vitamin. A C-vitamin segíti a kollagén sejtes összekapcsolódását.
Kollagén típusok
28 ismert kollagén típus van, amelyeket római számokkal jelölünk, az első 5 (I-V) a leggyakoribb. Ezen belül a szervezet 90%-a egyes típusú.
• I-es típusú: mivel a leggyakoribb, szinte minden szövetünkben jelen van (csontok, izmok, bőr, inak, kötőszövet, fogak) és hihetetlenül erősek.
• II-es típusú: a porcban található meg.
• III-as típusú: megtalálható az I-es típusú izmokban, szervekben, speciális kötőszövetekben.
• IV-es típusú: ez alkotja az alapot, vagyis azt az alap lemezt az extracelluláris mátrix réteget, amely a bőr sejteknek nyújt támogatást.
• V-ös típusú: megtalálhatjuk a szaruhártya, máj, tüdő, kötőszövetek, csont mátrixban.
Gyakran felmerülő kérdések
Kollagén vagy zselatin?
A zselatinban a kollagén nincs teljesen lebontva. A zselatin aminosavak hosszúak, ellentétben a kollagén peptidek rövidláncával. A zselatin kevésbé jól felszívódó és hatékony, mint a kollagén peptid. A kollagén peptidek 5 típusa források szerint:
• marha kollagén: I- III. és IV. típusú kollagén
• sertés kollagén: I. és III. típusú kollagén
• csirke kollagén: I-II-III-IV-V. és IX. típusú kollagén.
• tengeri kollagén: I-es típusú kollagén.
Forrásai szerint a piac legjobb kollagénje a marha kollagén. Ennek a leginkább kutatott és bizonyított számos előnye.
Miért jobb a többinél?
• sertés kollagén: kevésbé kutatott és bizonyított
• csirke kollagén: sebezhetősége különböző. Madárbetegségek gyakori előfordulása miatt kerüljük
• tengeri kollagén: ígéretes, de még viszonylag új, nincs elegendő kutatás hatékonyságával és a biztonságával kapcsolatban sem.
Összesítve a marha az, amely minden kollagén igényt lefedhet.
Szedése:
Minimum 10g/nap vagy akár nagyobb mennyiségben is lehet, mivel teljesen biztonságos, halálos dózisa szinte nincs.
Mellékhatásai:
Bizonyos esetekben, extrém dózisoknál allergia keletkezhet. Ha valakinek bármelyik fehérje típussal szemben allergiás reakciója van, úgy a kollagénre is lehet.
KONDROITIN-SZULFÁT
A porc alapvető alkotó eleme. Vízmegkötő képességével biztosítja a porc rugalmasságát. Hiányában az ízületek mechanikus tulajdonságai enyhülnek, így kialakulhat a fájdalom, tehát ez segít a rugalmasságban, porcerősítésben, gyulladás és fájdalom csökkenésben.
KREATIN
• 5-12%-kal képes növelni a sportteljesítményt jelentős izomnövekedés mellett
• glicin, arginin és metionin aminosavakból épül fel
• gyors, fantasztikus izomtömeg növekedés, ami az erős sejttérfogatnövelő hatás eredménye
• látványos erőszint növekedés: fáradtság csökkenése illetve késleltetése, energiaszint (emeli az anyagcserét a sejtekben) és a test teherbíró képessége nő
• izom telítettség érzés
• rövidebb regenerálódási idő
• eredetileg is jelen van az izomszövetekben és alapvető szerepe van az ATP szintézisben illetve újra termelődését is fokozza
ATP: Az az anyag, ami az izmokat alkalmassá teszi az összehúzódásra és erőkifejtésre, intenzív edzések során lebomlása szolgáltatja az energiát. Legtisztább, legkönnyebben felszívódó készítmény az izom és idegszövet közötti kapcsolat biztosítására az izomszövet összehúzódása során
hatásmechanizmusa:
Bekerül a véráramba, majd áthalad a sejtfalon, ezalatt hatalmas mennyiségű vizet tud bevinni az izomsejtbe. A sejtmembránba vonzza a vizet, így feszesebb, nagyobb lesz, a bekövetkező sejttérfogat növekedés tömörebb. Megnövekedett izomzaton kívül egy olyan metabolikus környezetet teremt, ami kedvezőbb az izomnövekedés számára. Vízvisszatartás és puffadtság NINCS! Ha egy izomsejt szuperhidratált, akkor jobb állapotban van új proteinek szintézisére és az izomszövetek lebontásának megakadályozására. Egy fejlettebb anabolikus (izomnövelő) és antikatabolikus (izom leépülést megakadályozó) állapot.
A legnagyobb izomtömeg növekedés érdekében ciklizált szedése javasolt. Feltöltés: 5-15 nap, szintentartás: 30-40nap, szünet: 1-4 hét.
Kreatin monohidrát
• nitrogén tartalmú szerves sav
• jelen van a testben szabad kreatin és kreatin-foszfát formában is
• 95% a vázizomzatban található, maradék az agyban, szívben és herékben.
• egy kreatin molekula egy víz molekulához kapcsolódik
• nagy erőt és intenzitást igénylő, rövid ideig tartó megterheléseknél előnyös
• szabályozza a vércukorszintet és növeli az inzulin érzékenységet
• minden alkalommal szénhidráttal kell bevenni mivel a kreatint az izmokba az inzulin nevű hormon szállítja
• minden alkalommal éhgyomorra kell bevenni, mert savas közegben gyorsan bomlik, a gyomorsav a kreatin nagy részét lebontja
• króm-pikolinát és vandánium-szulfát inzilin választ váltanak ki így hatékonyabb lesz a kreatin felszívódás
• felszívódásához még fontosak a nátrium ionok
• szedése alatt hatékonyabban építik be a fehérjét, ezért célszerű nagy aranyban kötött láncú aminosavakban gazdag fehérjét fogyasztani (tejsavó vagy tojás fehérje)
• vesén keresztül választódik ki
• kreatin kúra végén érdemes antikatabolikus anyagokat szedni
A kreatin az izom és az agy egyik fontos energiahordozója. Gyors ütemben fokozza az izomerőt és az állóképességet. A szteroidkészítmények egyik hatása a kreatin-foszfát (a kreatin elsősorban energia háztartásban elfoglalt központi szerepe miatt érdekes, a kreatin kreatin foszfáttá alakul a szevezetben) szintézisének fokozása. Nem minősül doppingszernek. Az orvoslásban is használják, főleg szívbetegek támogatására. Az izomsejtekben felgyülemlett kreatin-foszfát elsődleges hatása az, hogy elnyújtsa az anaerob glikolízis energiatermelő folyamatot az egyre felszaporodó tejsav jelenlétében is. Emellett csökkenti az oxigénigényt edzés alatt, valamint növeli az ATP szintet.
Designer kreatinok (kreatin mátrixok)
Többféle kötésben (monohidrát, etil-észter, orotát) lévő kreatint kevernek össze illetve ezeket más hatóanyagokkal egészítik ki.
L-KARNITIN
Olyan aminosav származék, amely nem tartozik a fehérjék építőkövei közé, de megtalálható a szív és a vázizomban. Feltételesen esszenciális aminosav lizinből és metioninből.
• elsődleges dolga a zsírok felszabadítása a szervezetben azok szállítása a mitokondriumokhoz.
• energiát biztosít.
• fokozza az állóképességet, a legveszélytelenebb zsírégetést elősegítő készítmény.
Szedése során kevesebb tejsav képződik az izmokban így a kimerültség később lép fel és az izomláz is hamarabb megszűnik. Szívbetegeknek különösen javasolt a szedése (a szív 70%-a zsír). Javítja a szervezet oxigénfelvételét, gyorsítja a regenerációt. A szexuális teljesítményt is minőségibbé teszi. Természetben a marhahúsban fordul elő. Felszívódását elősegíti a B6- és C-vitamin, a vas és a niacin.
Acetil L-karnitin: a véragygáton át hatékonyabb, így idegi szinten dolgozik. Élénkítő hatású, segíti a koncentrációt.
MACA
Hagyományosan afrodiziákumként használják, ez a gyökér legendás vágyfokozó hatásáról. A maca gyökér magas B-, C- és E-vitamin tartalommal bír, emellett magas dózisban tartalmaz cinket, vasat, magnéziumot és többféle aminosavat. Megelőző jelleggel használják az immunrendszer betegségekkel szembeni védekező képességének javítására, a vérszegénység és kardiovaszkuláris betegségek kiegészítő kezeléseként, a fogazat és a csontok erősítésére.
Jelenleg is több kutatás van folyamatban a maca egészségre gyakorolt hatását illetően, különös tekintettel a prosztatanagyobbodás elleni hatásáról, a hangulat javításáról, a szorongás csökkentéséről, a szexuális étvágy növeléséről, és a spermatermelés javításában való szerepéről.
MAGNÉZIUM
Ásványi anyag, különösen az izmok, idegek és szívműködéséhez. Fontos szerepet tölt be a vércukor energiává alakításában. Segítség a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez. Ismert stresszellenes ion. Szükséges a normális kalcium, kálium, nátrium és C-vitamin anyagcseréhez. Természetes úton nehéz a megfelelő pótlása.
MSM
Kollagén szintézist növel, vizet köt meg és rugalmasságot javít. Tulajdonképpen a glükózamin és kondroitin tulajdonságait erősíti. Önmagában ritkán fordul elő és a glükózaminhoz, kondroitinhoz szedik, mint hatékonyság erősítőt.
LIZIN
Esszenciális aminosav (az AAKG-val ellentétben) pontosan a herpesz ellen alkalmazzuk táplálékkiegészítőként. Nem csak a herpesz, hanem egyéb vírus „tulajdonsága” miatt, napi háromszor 1 kapszula bevétele javasolt. Keresettsége különösen felértékelődött napjainkban. Immunrendszert erősítő hatása és vírus ellenes hatása tudományosan igazolt.
PROBIOTIKUMOK
Lactobacillus nemzettség
A Lactobacillus baktériumok a bélrendszer nagyon fontos összetevője, az úgynevezett mikrobiom egyik meghatározó baktériuma. Fontos szerepet tölt be a glükóz (cukor) lebontásában, a tejsav előállításában. Ezzel szabályozza a bélflórát, más „rossz” baktérium törzsek elszaporodását. Ezért az egész szervezetre kiterjed az előnyös hatásuk.
Bifidobacterium nemzetség
A Bifidobacterium nemzetség az első mikrobák, melyek a születés után az újszülöttben megjelennek és a bélrendszerében megtelepednek. A felnőtt korban teljes bélrendszer baktérium flórájának 3-6%-át alkotják. Ezek a baktériumok segítik a különböző tápanyagok emésztését, az összetett szénhidrátok bontását, miközben rövid láncú zsírsavakat termelnek. Ezáltal számos élettani folyamatot segítenek elő és támogatják a teljes bélflóra egészségét.
TAURIN
Az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtek áramlását, ezáltal nő a fizikai teljesítő képesség és csökken a vércukor szint. Nyugtató hatását figyelték meg állatkísérletekben. Embereknél főként epilepsziásoknál, csökkenti a rohamok számát. Feltételesen esszenciális aminosav, ezen kívül még csökkenti a vérnyomást, a gyulladást a szervezetben és a triglicerid szintet is.
érdekesség:
Magas koncentrációban, csökkenti a gyulladásos citokinek termelését. Növeli a szervezet zsírégető képességét. Kerékpárosok és futók hosszabb távolságokat tudtak megtenni szedése idején, kevesebb fáradtsággal. Még pedig azért, mert hozzájárul a tápanyagok sejtekbe történő juttatásához, ezért sejttérfogat növelő inzulin utánzó hatása van (lásd: glutamin). Ennek következtében a saját üzemanyagaidat akár verseny vagy edzés közben optimálisan nagyobb mennyiségben tudod felhasználni. Mivel segít leküzdeni a szorongást, drog utókezelésben valamint prevencióban is jelentős szerepe van (nagy mennyiségben alkalmazva).
A közhiedelemmel ellentétben az agyra nyugtató hatással van, segít mozgósítani a zsírtartalékokat, fontos a zsírok anyagcseréjéhez, a zsír emésztéséhez. Ezáltal támogatja a szívizom működését is.
TIROZIN
Neurotranszmitter prekurzór (előanyag), ennél fogva jobb mentális teljesítő képességet és agystimuláló hatását ismerjük:
• javítja a koncentrációt
• csökkenti a stresszt
• kedélyállapotot is javít
Sikeresen alkalmazzák depresszió, szorongás és stressz kezelésében is. Ellenjavalt a szedése, ha nagy energiájú, úgynevezett energikus ember vagy. Ilyenkor nem szükséges táplálék kiegészítő számodra. Másoknak viszont segít a jobb agyi kapacitás illetve fizikai teljesítmény elérése érdekében. Ajánlott fogyasztása napi 1-3 gramm.
TRIPTOFÁN
Esszenciális aminosav ezért külső forrásból kell pótolnunk. A triptofánt a szervezet felhasználja fontos tápanyagok előállításához is, mint például a:
• niacin vagyis B3-vitamin (alvás - ébrenlét szabályozásáért felelős)
• melatonin hormon (hangulat, étvágy, szexualitás szabályozása)
• szerotonin (idegi átvivőanyag szabályozása)
Vagyis a triptofán segít az érzelmi-hangulati egyensúly megtalálásához. Egyszerűbben kifejezve:
• javítja az alvás minőségét
• hatásos az álmatlanság kezelésében
• hozzájárul a jó hangulat megteremtéséhez (csökkenti a szorongást, depressziót, agresszív viselkedést)
• segíti a migrén tüneteinek enyhítésében
• enyhíti a PMS-t (pre-menstruációs szindróma)
UC-II®
Szabadalmaztatott, nyers csirkeszegyporcból nyert alapanyag. Más porc-kivonatokkal/kollagénekkel szemben a II-es típusú kollagéneket ún. nem denaturálódott (nyers) formában tartalmazza, méghozzá stabilizálva, hogy ne tudjon az emésztőrendszerben se denaturálódni, megemésztődni. Ezáltal változatlan (nyers) formában képes eljutni a vékonybelünkben található nyirokszerveinkhez, az ún. Peyer-plakkokhoz. Ezáltal a nyirokrendszerünkön keresztül képes befolyásolni az immunműködésünket, és így megállítani a saját porcszöveteink megtámadását, meggátolva az azok elleni antitestek termelését.
Ilyen antitestek nemcsak autoimmun ízületi betegségek esetén termelődnek (Rheumatoid arthritis). Az ízületek porcfelszínének sérülése, kopása, helytelen mozgása (súrlódás), vagy egyszerűen csak intenzívebb sport alatti igénybevétele során a porcot alkotó II-es kollagén-fehérjék egy kis része denaturálódik, azaz a szervezet számára idegen fehérjék jönnek létre. Ezek ellen kisebb-nagyobb mértékben antitest-termelés indul meg, ami által krónikus gyulladás és egyéb problémák léphetnek fel.
A fentiekből és számos vizsgálatból is következik, hogy az UC-II® minden típusú ízületi probléma esetén hatásos (nem is akármennyire), autoimmun eredetű ízületi problémák esetén pedig különösen az.
Az UC-II®-t számos klinikai vizsgálatban használták nagy sikerrel, 40mg-os dózisban. Bár a 40mg nagyon kevésnek tűnik, embereknél ennyi az optimális dózis minden vizsgálat szerint. Magasabb dózis nem jobb, sőt… Ez azért van, mert az UC-II®, ahogyan fentebb is olvasható, „védőoltáshoz” hasonlóan hat az immunrendszerre, a nyirokrendszeren keresztül és nem a hagyományos úton (a porchoz a vérárammal kollagén-peptidek juttatásával, majd ezek porcokba való beépülésével + az ízületi folyadék növelésével).
Napi 40mg UC-II® szignifikánsan hatásosabbnak bizonyult humán klinikai vizsgálatban, mint 1500mg Glükozamin HCl + 1200mg Kondroitin-szulfát.
Bár a termék lényege az antitest-termelés leállítása (az ízületi probléma autoimmun komponensének eliminálása), és így a termék esszenciája az UC-II®, de természetesen az ízület építésére + ízületi kenőanyagának fokozására a „hagyományos útvonalra” is hasznos