Miért okozhat puffadást a fehérje?
2. rész
Megpróbálom röviden és mindenki számára érthetően leírni:
A fehérjék eredetüket vagy forrásaikat tekintve is okozhatnak panaszokat, puffadást, hasmenést, székrekedést vagy csak kellemetlen közérzetet. Van, aki a tejfehérjét nem tolerálja, van aki a tojásra érzékeny, de talán a legtöbben a tej eredetű fehérjék laktóz nevű alkotóelemére érzékenyek.
A laktóz nem más, mint tejcukor. Az emlősök tejének cukorkomponense, a tejsavóból vonják ki. A tej szárazanyag tartalmának közel 5-10%-át is kiteheti. Ez (ezek) puffadást, rossz közérzetet, akár hasmenést vagy bőrirritációt válthatnak ki. A tojás úgyszintén, főleg nagyobb mennyiségben fogyasztva és/vagy rendszeresen is ráadásul. Marad a marha fehérje vagy a növényi fehérjék (szója, rizs, borsó stb.). Itt viszont az aminosav profil lehet a probléma.
Tehát tapasztalat vagy egyéb információk (pl. allergén információk) alapján mindenkinek ki kell választania a neki adekvát fehérje típusát. Ebben persze segítségetekre lehetünk mi, boltosok, edzők, dietetikusok stb.
Tehát nem elég csak megvenni valamilyen fehérjét, hanem azzal is tisztában kell lenni, hogy melyik a megfelelő protein típus pl. tolerancia szerint, céljaimnak (fogyás, hízás, étkezés helyettesítés stb.) vagy akár napszaknak megfelelően. Ezért kell felkeresni boltjainkat és az ott dolgozó szakemberek tanácsát kérni személyesen vagy email-ben!
2019 @ ScitecShop (Kristóf Ferenc)