Maltodextrin
Maltodextrin
A maltodextrin használatából nagyon sokat profitálhatunk, ha teljesítményünk növelése a cél, vagy ha egy kis extra energiára van szükségünk, hogy átküzdjük magunkat egy olyan időszakon, amikor úgy érezzük, hogy megálltunk a fejlődésben.
Nem tudjuk, hogy mi ez, vagy hogy mit is kezdjünk ezzel a táplálékkiegészítővel? Olvassuk hát el ezt a cikket, amelyben az előnyeiről, a helyes adagolásáról, más népszerű kiegészítőkkel való összehasonlításáról és az esetleges veszélyeiről írtunk részletekbe menően.
Milyen előnyei vannak a maltodextrinnek?
Fitnesz rajongók! – ezért vagyunk most itt. A maltodextrin fő előnye, hogy nagyszerű energiaforrásként szolgál, amikor arra szükségünk van – hiszen sok, gyorsan felszívódó kalóriáról beszélünk. Tehát, amikor a robbanékony erőnkön, vagy vetkőző sorozatokkal dolgozunk, és úgy érezzük, hogy az energiaszintünk szinte már-már nullára csökkent, a maltodextrint tartalmazó étrend-kiegészítők és sportitalok lesznek a legjobb barátaink.
A maltodextrin gyorsan emészthető cukor. Minden grammja 4 kalóriát biztosít számunkra, és mivel nagyon könnyen felszívódik, azonnali energiát ad, ez pedig a legtöbb esetben különösen hasznos a testépítőknek és súlyemelőknek. Amikor az energiaszintünk zuhanni kezd, a maltodextrin segít visszatölteni még arra az „extra kemény” utolsó sorozatra is.
A maltodextrin nagy segítség az állóképesség növelésében is, hiszen lehetővé teszi, hogy tovább bírjuk a hosszabb kardio vagy akár HIIT edzéseinket is.
A másik kulcsfontosságú előnye, hogy segíti a regenerációt a magas intenzitású edzések után.
Adagolása
Annak érdekében, hogy testünk helyreállhasson a következő edzésig, és ismét magas színvonalon teljesítsünk, fontos visszatöltenünk a kimerült glikogénkészleteinket. Minél gyorsabban tudjuk ezt feltölteni, annál gyorsabban áll helyre a szervezetünk.
A glikogén-visszatöltési arány maximalizálása érdekében a 90 percnél hosszabb, nagy intenzitású edzés után azt javasoljuk, hogy a regenerálódás időszakának az első 4 órájában, óránként fogyasszunk testtömeg kg-onként 1-1,2 g magas glikémiás indexű szénhidrátot (pl. Maltodextrint).
Az, hogy kövessük-e ezt az ajánlást, függ az edzés intenzitásától és időtartamától, valamint attól, hogy mennyi idő telik el a következő edzésig.
Melyek a veszélyei?
A maltodextrin fő kockázata összefügg a legfőbb előnyével: mégpedig az, hogy az bizony sok cukor – és ráadásul nagyon gyorsan! A maltodextrin magas glikémiás indexű (GI), ami azt jelenti, hogy jelentősen megemelheti a vércukorszintet. Biztonságos a nagyon kis mennyiségben történő fogyasztása, de ha bármilyen kockázatot érzünk, mindig forduljunk erre specializálódott szakemberhez!
Bárki, aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, a maltodextrint a napi szénhidrátbevitel részének kell tekinteni.
Kutatások bizonyítják azt is, hogy a maltodextrin fogyasztása befolyásolhatja a bélbaktériumok arányát. Az egészségtelen bélrendszer számos problémát okozhat, ezért ezt is figyelembe kell venni a maltodextrin fogyasztása során.
Maltodextrin vs. Dextróz
A maltodextrin és a dextróz egyaránt szénhidrát-kiegészítők, amelyek por formájában kaphatók. Mindkét étrend-kiegészítőt megtaláljuk a különböző tömegnövelés és regenerálódás elősegítésére szolgáló „turmixokban”.
Noha sok tulajdonságuk közös, a dextróz egyszerűbb formájú cukor. A testünknek nem szükséges annyira lebontania, hogy energiához jusson, mint a maltodextrint. A maltodextrin egy sor glükózmolekulát tartalmaz, amely könnyen lebontható, de nem olyan gyorsan, mint a dextróz.
A maltodextrin cukor?
Igen, a maltodextrin egy természetben előforduló cukor, és a növényi keményítőkben találjuk meg.
Vannak-e természetes maltodextrin-források?
Mivel a maltodextrin nem természetesen előforduló cukor (növényi keményítőkből származik), ezért nincsenek közvetlen természetes forrásai.
Élelmiszerek, amelyek tipikusan tartalmaznak maltodextrint: a szénsavas üdítők, az édességek és a gabonapelyhek.
GYIK
Mi az a maltodextrin?
A maltodextrin életútja rizs-, kukorica-, búza- vagy burgonyakeményítőként kezdődik, amelyet megfőznek, majd enzimeket, illetve különféle savakat adnak hozzá. Ezután marad hátra az oldható maltodextrin por.
Milyen előnyei vannak?
A maltodextrin nagyszerű energiaforrás, mivel ez egy gyorsan felszívódó cukor, amelynek minden grammja 4 kalóriát tartalmaz. Előnyös mind a robbanékony erőkifejtés, mind az állóképesség növelése szempontjából. A glikogén-utánpótlás sebességének növelésével a regenerálódást is elősegíti.
Milyen veszélyekkel jár?
A maltodextrin magas glikémiás indexszel rendelkezik, ezért hirtelen emelkedést okozhat a vércukorszintben, ami némelyikünk számára problémát jelenthet! Emellett problémákat okozhat még akkor is, ha emésztési problémákkal küzdünk, mivel megváltoztathatja a bélbaktériumok mennyiségét.
Mi a különbség a maltodextrin és a dextróz között?
A dextróz egyszerűbb cukor, mint a maltodextrin, ami azt jelenti, hogy gyorsabban bomlik le a szervezetben, mint a maltodextrin.
A maltodextrin gluténmentes?
Igen! A maltodextrin teljesen gluténmentes.
Jegyezzük meg!
A maltodextrin egy vízben oldódó, vegán, gyorsan felszívódó keményítő, amelyre komoly energia utánpótlásként számíthatunk, amikor csak szükségünk van rá. Különösen hasznos azoknak a testépítőknek, akiknek extra energiára van szükségük ahhoz, hogy kellő erőt gyűjtsenek az utolsó, legnehezebb sorozatukhoz.
Viszont a tulajdonságaiból adódóan, a maltodextrin megemelheti a vércukorszintet, ezért ha bármilyen kockázatot érzünk a fogyasztásával kapcsolatban, akkor először kérjük ki szakorvos véleményét a szedését illetően!
Forrás: Liam Agnew