Az OMEGA-3 készítmények lassítják a biológiai öregededést
Az öregedésgátló hatás még jelentősebb, ha D-vitaminnal és testmozgással is kombinálják.
Heike Bischoff-Ferrari és Steve Horvath öregedéskutatók a Nature Aging új számában publikálták tanulmányukat, amelyben arról számolnak be, hogy az általuk vizsgált táplálékkiegészítők három év alatt három-négy hónappal lassították a biológiai öregedést, különösen, ha testmozgással kombinálták a terápiát. (A biológiai öregedést molekuláris szinten mérik, az azonos kronológiai korú emberek egészségi állapotától függően gyorsabb vagy lassabb öregedést mutathatnak ki.)
A biológiai öregedés három-négy hónapos lassulása csekélynek tűnhet, de már ennyi is fontos közegészségügyi előnyökkel járhat, például az időskorral összefüggő egyes egészségi állapotok előfordulásának csökkenése miatt, mondja Bischoff-Ferrari, aki a Bázeli Egyetemen dolgozik.
A kutatás során a DO-HEALTH vizsgálat adatait elemezték, amely a táplálékkiegészítők és a testmozgás hatásait vizsgálta az idősek körében öt európai országban 2012 és 2014 között. A kutatók több mint 700, 70 éves vagy idősebb ember adatait tekintették át, akik vagy placebót, vagy omega-3-at, D-vitamint és testmozgást alkalmaztak önmagában vagy egymással kombinálva. A résztvevők mindegyike svájci volt, és körülbelül 50 százalékuk egészséges volt, vagyis nem volt súlyos krónikus betegsége vagy fogyatékossága.
A résztvevőktől a vizsgálat kezdetén és végén vett vérmintákat négyféle biológiai óra segítségével elemezték. Ezek a biológiai öregedés mértékét a DNS-hez hozzáadott metilcsoportok hozzáadása és törlése alapján mérik. „A több DNS-metilációs óra használata fontos, mivel a különböző órák a biológiai öregedés különböző aspektusait rögzítik” – mondja Luigi Fontana, az Sydney-i Egyetem biogerontológusa.
Az egyik ilyen, PhenoAge nevű óra kimutatta, hogy az idősek 3 év alatt több hónapos biológiai öregedést kerülhettek el, ha napi 1 gramm algákból származó, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat szedtek. További előnyökkel járt, ha a táplálékkiegészítő mellé D-vitamint is fogyasztottak (napi 2000 nemzetközi egységet) és heti háromszor 30 percet sportoltak. A 3 tényező együttesen 2,9–3,8 hónappal csökkentette a biológiai öregedést a vizsgált időszak alatt. De az omega-3 önmagában is lassította a biológiai öregedést a kutatók által vizsgált három epigenetikai óra szerint.
Omega 3 (100 caps.) • esszenciális zsírsav
Gustavo Duque, a montreali McGill Egyetem gerontológusa ugyanakkor megjegyzi, hogy bár a kezelések lassították az öregedési órákat, arra nincs bizonyíték, hogy ez közvetlen hatással lenne az élettartamra vagy az egészségre. Ennek vizsgálatához további kutatásokra lesz szükség.
A legújabb eredmények megerősítik a korábbi DO-HEALTH-kutatások eredményeit, amelyek alapján az omega-3 10%-kal csökkentette az elesések arányát, és akár 13%-kal csökkentette a fertőzések arányát ahhoz képest, ha az idősebb alanyok nem szedték a táplálékkiegészítőt. Más vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az omega-3- és a D-vitamin-táplálékkiegészítők testmozgással kombinálva csökkentik a daganatos betegségek kockázatát.
Fontos ugyanakkor tudni, hogy nem szabad túlzásba esni: ha túl sok omega-3-at szedünk, az növelheti a pitvarfibrilláció kockázatát. A szakértők körülbelül napi 1 grammot tartanak biztonságosnak. A bevitt kalóriamennyiség csökkentése és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mérséklése szintén bizonyítottan csökkenti az embereknél a biológiai öregedési sebességet. Ezek azonban, ahogy Horvath mondja, sokkal nagyobb fegyelmet igényelnek, mint az étrend-kiegészítők napi szedése.
Forrás:ipon( tudomány)