A fehérjék közelebbről - hasznosulás és felszívódás

Felhasználói szemlélet, nem biokémia és különböző képletek halmaza.


A fehérjék felszívódásáról már régebbi cikkünkben írtunk.

A fehérjék forrás, tehát származás szerint lehetnek különböző eredetűek és aszerint kategorizáljuk őket, honnan származnak (állati, növényi forrás stb..). Most nem szeretnénk ezzel untatni az olvasót, inkább röviden tekintsük át származásuk és biológiai validitásuk szerint.

származás = honnan, miből van kivonva a fehérje (tehát nem a forgalmazó ország) :)

biológiai validitás (BV) = biológia érték, amely egy számskála... minél magasabb ez a szám, annál jobb a felhasznosulási érték, tehát a hasznosulás.

Mai jelen állás szerint legmagasabb biológiai értéke a tejsavófehérje izolátumnak* van, mely 159, a tejsavófehérje koncentrátum 104, a tojásfehérje 91, a marhafehérje 80, a kazein 77, a szójafehérje/növényi fehérjék 74 vagy alatta (a növények közül a szója a legjobb, ráadásul teljes értékű). Itt jegyzendő meg, hogy a többi növényi fehérje aminosav készlete hiányos.

*a tejsavófehérje hidrolizátum, tehát az izolátum hidrolizátuma még magasabb értéket képvisel, mint a tejsavófehérje izolátum

Ezek között a fehérjék között alapvető különbség a hasznosulásban van számunkra. Most ezen cikkben a tejsavófehérjével és annak különböző változataival szeretnénk foglalkozni.

A tejsavófehérje vagy whey protein (ahogy angol néven ismerjük) származása a tej. A tejből egyébként készül tejfehérje, tejsavófehérje és kazein. A whey protein, tehát a tejsavófehérje sajtok készítésénél melléktermékként jelent meg, hulladékanyagnak tartották. Ma a táplálék és táplálékkiegészítő gyártók, élelmiszeripari gyártók, bébitápszer és orvosi táplálékkiegészítő gyorsan felszívódó és emészthető fehérjetermékek alapja.

A tejsavófehérje alaptípusai nagyvonalakban. Első helyen a legjobb, hidrolizált tejsavófehérje, tehát hidrolizált WP áll, majd az izolált tejsavófehérje (WPI), koncentrált tejsavófehérje (WPC), tehát koncentrátum formában.

 

1.Hidrolizált tejsavófehérje

A leggyorsabban felszívódó, laktóz- és zsírtartalma minimális, 1% vagy alatti, a rendes savó és tejfehérje allergia potenciálját is nagyon lecsökkentik ezzel a hidrolízises folyamattal. Merthogy előemésztett aminosavakat tartalmaz, magyarul nem csak laktózérzékenyek, hanem a tejfehérje allergiások is fogyaszthatják. Annyira gyors a felszívódása, hogy percekben lehet számolni a teljes felszívódást az elfogyasztás után. Nagyon hamar regenerálja az izomzatot, gyorsan pótolja a fehérjét, plusz kalóriák és a súlyfelesleg kockázata nélkül. Gyors fehérjeforrásként javasolt, edzés előtt, edzés után, ébredéskor.

2. Tejsavófehérje izolátum

Minimális laktózszint, alacsony benne a zsírok és szénhidrátok aránya, laktóz intoleranciában szenvedőknek is ajánlott. Testzsírcsökkentésre, izomregenerálásra, nagy mennyiségű fehérje bevitelére tömegnövelés esetén. Magas biológiai értékű, ezt is a test gyorsabban tudja felhasználni. Kétféle eljárással ismert a készítése, mikrolfiltráció és a keresztezett mikrofiltráció. A második eljárás bonyolutabb, drágább, viszont sokkal több, mondjuk úgy, hogy filter segítségével megszabadítják a terméket a szennyeződésektől, ezért drágább is a végtermék fogyasztói ára. Míg az előző egy olcsóbb eljárás, egy sima denaturált izolátum keletkezik, átlagembereknek teljesen értékes.

3. Teljsavófehérje koncentrátum

Ez a legkevésbé feldolgozott formátuma a tejsavófehérjéknek. Durván 30-35%-tól 80-88%-os fehérjetartalomig kapható a nyersanyagpiacon. Az itt látható százalékos értékeken felül tartalmaz laktózt, zsírokat, ásványi anyagokat, szénhidrátot és vizet. A legkisebb szám a legtöbb mellékterméket tartalmazza, a nagyobb pedig kevesebbet. Tehát minél magasabbb a százalékos érték, annál jobb minőségű a koncentrátum. A tejsavófehérjék közül ez a leggyengébb minőségű, viszont a legfinomabb és krémesebb, mely megtévesztő lehet. Ezt az állagot főleg a cukor és zsírtartalomnak köszönheti. Olyan embereknek javasoljuk, akiknek nem kell figyelniük minden egyes kalóriára, tömegnövelnek vagy nem érdekli őket a testük testzsír - izom aránya. Nem megfelelő a laktózérzékenyeknek, emésztési problémával küzdő embereknek. Felszívódása min. 60-90 perc, de akár két óra is lehet. A termékek közül ez a legolcsóbb, viszont cserébe alacsonyabb a biológiai értéke. Mint említettük az elején, alapanyagnak WPC35, WPC75, WPC80, WPC88 néven kerül forgalomba. Az indexszámok a fehérjearányt határozzák meg.

 

Mindezeket kombináló több összetevőjű fehérjék értelemszerűen jobb felszívódású mutatókkal bírnak, mint az alap termék (WPC). A felszívódóképesség lassú és a gyors határ között változó, folyamatosan nyújt energiát, kedvezőbb az ára, mint a drága hidrolizátumnak. Amire figyelni kell a vásárlás során, mivel több összetevőjű fehérje, érdemes megnézni, mit milyen arányban tartalmaz. Érintőlegesen van benne a jobb minőségű termék vagy ténylegesen, és ezután megfontolni a vásárlást az előbb említett tényezők alapján.